Повечето хора свързват Великден с козунаци и кифлички, но много от вас обичат и курабийки. Въпреки че в моите представи Великден не е свързан с курабийки, веднага си представих именно онези пухкави и вкусни курабии от детството, които баба правеше. Големи, плътни, ароматни, поръсени със захар … именно така се появиха тези здравословни великденски курабийки с лимец.
За друга идея за великденски курабийки, може да видите кокосовите бисквити
Рецептата е наистина семпла или по-скоро е нов прочит на добре позната класическа такава. Във всички рецепти необходимите съставки са брашно, захар, мазнина и кисело мляко (за да бухнат така добре). Аз избрах да ги заменя с техни варианти, а именно:
- лимецово брашно – използвах на Harmonica, което е смляно на каменна мелница и без добавки -> може да използвате код Ani10 за 10% отстъпка при поръчки от Кашон Хармоника
- кисело мляко – моят избор винаги е мляко от пасищно отглеждани животни, а любимото ми е овче на Багри
- мазнина – за предпочитане е да се използва мас, но успешно може да се замени с масло или зехтин
- захар – моят избор е кокосова захар, която им придава лек карамелов вкус, аромат и цвят, но може да използвате тръстикова, кафява, мусковадо или друга по избор
Надявам се тези курабийки да са част от великденската или празничната ви трапеза и не забравяйте да ми изпращате снимки!
Великденски курабийки
Съставки
- 350 г лимецово брашно
- 1 бр яйце
- 200 г кисело мляко + 1/2 ч. л. сода
- 120 г кокосова захар
- 50 г мазнина мас, масло, зехтин или кокосово масло
- портокалова есенция
- щипка сол
Начин на приготвяне
- Сложете содата в млякото, за да шупне. Тук обяснявам повече за различните набухватели и как действат
- Смесете всички съставки до образуване на тесто. Оформете бисквитки с ръце в кръгла форма – с размера от снимките се получават 15 броя, но може да ги направите и по-малки. Може да сложите сладко или шоколад вътре
- Наредете върху хартия за печене и поръсете с кокосова захар
- Изпечете за 20 минути на 180 градуса или докато започнат да покафеняват леко
- Оставете да се охладят
6 коментара
Здравей, Ани. При мен тази рецепта въобще не се получи. Тестото стана супер лепкаво и невъзможно да се оформя с ръце. Пробвала съм и други рецепти от сайта, но все не се получава резултата, който е в твоята рецепта. Не мога да си обясня защо. 🙁
хмм, много странно – съжалявам, че не са се получили, не знам каква може да е причината. Правила съм няколко пъти рецептата и няма проблем. Евентуално при нужда може да се добави още малко брашно, ако е супер лепкаво
Здравейте и от мен…съвсем случайно попаднах на тази статия търсейки си здравословни курабии с лимец….
Днес направих тези курабии и станаха супер…добавка от мен сложих настъргани корички от лимон и мандарина и малко сок от мандарината.Захарта замених с мед и отгоре сложих по-едно орехче за украса.А за брашното 312 грама сложих лимец тъй като ми свърши и имах само това и допълних със смелени овесени трици малко повече от написаното тъй като беше доста рядко но накрая ефекта на сладките е уникален….Много вкусни и супер засищат 🙂
Радвам се че ви одкрих ще пробвам и други рецепти даже вече си харесах 🙂
Получиха се страхотни курабийки!
Мерси за рецептата!Добавих парченца шоколад като пълнеж и вместо захар сложих мед.
Шоколадът звучи чудесно! Много се радвам, че са се получили добре! Весели празници 🙂
При мен се получиха доста повече от 15 бр. Тестото наистина е малко лепкаво, но успях да оформя топчета. Обаче не оставих много разстояние между тях, а доста се надуха, ще видя как ще ги разлепвам- още не съм ги извадила от фурната 🙂 Аромата обаче е страхотен. Сложих лимонова кора, понеже това имах. Весели празници и благодаря за рецептата.