Прекрасен, вкусен, ароматен, сочен .. да, описвам перфектния кекс за неделя следобяд! Става изключително лесно и бързо. Съставките са семпли и почти винаги ги има в шкафа.
През по-студените месеци обичам да имам сушени плодове, защото са прекрасна добавка към всякакви печива и закуски и само няколко са достатъчни за сладък и ароматен вкус.
Със сигурност не превъзхождат пресните и пълни с витамини и минерали плодове, но са добър начин за съхранение. Това лято направих доста сладка без захар като просто бавно готвих плодовете, докато стане гъсто сладко. 🍯 Това е любимият ми начин за съхранение. Имаме всякакви и признавам – вълнувам се да ги опитам! Череши, ягоди, вишни, смокини, круши, праскови, кайсии … наистина има от всичко!
Не съм най-големият фен на компоти, въпреки че и тях правим без захар от години. Но пък са чудесен вариант за блендиране за сок например за по-малките членове на семейството.
🍅 Тази година за първи път сушихме домати в дехидрататор и направихме бурканчета сушени домати със зехтин + босилек и чесън от градината (УАУ!)
Остава да опитам и със сушените плодове, а не да купувам.
🍓Другият ми най-любим начин за съхранение е замразяването – фризерът е пълен с всякакви плодове и зеленчуци. Зеленчуците замразяваме заедно и често използваме за манджи като гювеч. Плодовете нареждаме в чиния, за да замръзнат индивидуално и после ги прехвърляме в кутия. По този начин не замръзват на буца и много по-лесно се консумират.
Вие как съхранявате плодовете и зеленчуците?
Ето го и прекрасния неделен хляб – чудесна следобедна закуска или пък закуска за делничните дни в комбинация с тахан или мляко.