Торта за рожден ден – вдъхновена от плодова пита в сладкница Неделя – най-любимата ми торта, когато бях малка. Винаги избирах плодови торти, а не шоколадови 🍰🍓🍒
И сега търсех нещо такова – да е лека, да е с пухкави блатове, крема да е лек и да има плодове.
Съставките са много малко – 3 за блата, 1 основна за крема + плодове! Гостите много я харесаха и аз определено бих я повторила ❤️
Използвах сравнително голяма форма (около 25 см), но разбира се, може да се използва и по-малка и тортата ще стане по-висока.
Торта Плодова пита
Съставки
Блат (х2)
- 3 бг яйца
- 120 г тръстикова или кокосова захар
- 120 г овесено брашно пресято
Крем
- 3 бр кен кокосово мляко (гъстата част)
- бурбонска ванилия
- 80 г бял шоколад или розов шоколад по желание
Декорация
- 50 мл кленов сироп
- плодове по избор
- 100-150 мл смути сок, вода или течност по избор
- 10 г желатин
Начин на приготвяне
Блатове
- За приготвяне на блата – разделете яйцата на жълтъци и белтъци (за белтъците използвайте напълно суха метална купа)
- Разбийте белтъците до твърд сняг
- Добавете захарта към жълтъците и разбийте до хомогенна смес – ще побелее
- Към жълтъците започнете да добавяте на части белтъците и пресятото брашно – редувайте ги като внимателно разбърквате с шпатула (по метода folding)
- Разпределете в силиконова форма или форма за торта с падащо дъно (може да е намажете с кокосово масло или да сложите хартия за печене)
- Изпечете в предварително загрята фурна за 170 градуса за около 10-15 минути – наблюдавайте го, трябва да има лек загар, при нужда покрийте с хартия за печене
- През това време пригответе със същите съставки втория блат
- След като първият е готов, извадете много внимателно и оставете да се охлади напълно
- Изпечете втория блат по същия начин
Крем
- Охладете перфектно кокосовото мляко (НЕ използвайте light) и отделете само гъстата част – ако искате повече крем, използвайте повече
- Разбийте с миксер до получаване на кокосова сметана
- Ако използвате шоколад, го разтопете на водна баня и добавете към кокосовата сметана, заедно с ванилията
- Охладете крема в хладилник, докато започне да стяга – ще отнеме няколко часа
- Когато блатовете и крема са напълно охладени, смесете кленовия сироп с малко вода в чаша и сиропирайте с лъжичка първия блат
- Разпределете част от крем (около 1/2) върху първия блат
- Внимателно поставете втория блат, сиропирайте и добавете крема, като може да измажете страните леко
- Охладете добре, докато крема стегне още
Декорация
- Нарежете плодове по избор – ако използвате киви и папая, не прекалявайте с тях, тъй като не може да се желират
- Смесете желатина с няколко супени лъжици вода, разбъркайте добре, докато набъбне и след това затоплете на котлон, докато се разтопи
- Добавете към избраната течност
- Тук има 2 варианта – да смесите течността с желатин с плодовете в купата директно и да разбъркате добре – когато започне да стяга и да се желира, да разпределите върху тортата
- Друг вариант е да разпределите първо плодовете, а след като течността започне да стяга, да я добавите върху плодовете
- Охладете отново
- По желание може да разтопите шоколад или шоколадови капки и да декорирате ръба на тортата
4 коментара
Вчера приготвих тортата за рождения ден на любим човек – стана феноменална! 🙂
Вече знам, че тук ще намеря рецепта са лесен и адски вкусен блат и този път не беше изключение. Блатовете правих с кокосова захар и това дава приятен карамелен вкус. 🙂
Бележка за себе си : чисто логистично, следващия път да започна с крема, защото наистина има нужда от поне 2-3 часа до хубаво стягане.
Прекрасна торта! Благодаря ти, Ани!
Благодаря за обратната връзка и съветите! Наистина е супер вкусна 🙂
Здравейте, в крема няма ли подсладител, пише бял шоколад по желание. Той достатъчен ли е за подслаждане?
По принцип няма нужда от подсладител, но може да се добави, разбира се – и кленов сироп и захар и всичко