Торта Гараш е БЪЛГАРСКА шоколадова торта, създадена през XX-ти век от Коста Гараш – австроунгарец сладкар, който пристига в Русе. Тортата се смята за българската версия на торта Сахер, но всъщност нямат нищо общо, тъй като Сахер се прави от маслено-шоколадови блатове с кайсиев мармалад и шоколадова глазура, а торта Гарат с орехово – белтъчни платки.
Кремът на Гараш е шоколадово маслен или шоколадово сметанов, а отгоре има шоколадова глазура. Гарнира се с розички от крем и зелени бадеми, но по-късно се появява и версия със зелени кокосови стърготини.
Днес ви представям една по-здравословна и супер вкусна версия на торта Гараш. Приготвя се с изключително лесно и бързо и е много ароматна! Всичко зависи и от шоколада, който ще изберете, но ще си оближете пръстите 🙂
Някои бележки по рецептата:
* използвах шоколад Vivani с портокал, защото имах такъв в наличност – ще се получи с всякакъв черен шоколад или 100% какаова маса
** използвах оризово мляко с какао, което е много ароматно и много харесвам за шоколадови десерти
1 коментар
Тортата е превъзходна, правя я вече втори път. Рецептата е доста лесна 🙂
И двата пъти явно използвам по-малка форма за торта, от колкото в рецептата, защото блатовете се изпичат за 13 мин при мен. Времето за направа на тортата при мен е около два часа, не виждам как би станала за един, дори с отчитане на различното време за блатовете.