#КъмКорените ПРЕЧИСТЕНО МАСЛО! Познато още като ГХИ
Напоследък е известно от Аюрведа (индийска холистична медицина), но всъщност е познато и в България от преди много години. Маслото най-общо казано е пречистено от млечните протеини и водата – тоест оставата чистата мазнина. Тя е една от най-подходящите и устойчиви за готвене на висока температура. И лично на мен ми е абсолютен фаворит.
Повечето хора с алергия към лактоза (млечната захар) или казеин (протеина в млякото). Интересно е, че според Аюрведа то не само се нарича „течно злато“, но и предпазва организма от различни болести, повишава имунитета и премахва токсините.
КАКВО❓
Трябва ви само масло – аз лично избирам максимално качествено, тоест ако имате възможност да купите от познат на село или от фермерски пазар, това е най-добрият вариант, тъй като маслото от мляко от пасищни животни е много по-богато на витамини и минерали. В профила на мазнините също има голяма разлика в сравнение с индустриално огледаните животни, които не се хранят с чиста трева.
От 1 кг масло излиза около 750 г гхи.
КАК❓
🔸 Маслото се слага в тенджета на не много силна температура. След като се разтопи, то ще започне да ври и да отделя пяна.
🔸 Тази пяна е това, което трябва да премахнем. Удобно е да използвате решетъчна лъжица например.
🔸 Маслото ще започне да променя цвета си и това, което търсим е кехлибарен и наситен, ярък цвят. На дъното ще се отделят „частици“ или протеините, а млякото и водата са под формата на пяната, която махаме.
🔸 Не увеличавайте температурата и не позволявайте на маслото да ври силно, за да не започне да прегаря. Ароматът трябва да е наситен и млечен в началото до леко ядков или орехов накрая. Ако мирише на нещо странно или суровината не е добра или нещо в процеса не е както трябва.
🔸 Оставете го да се охлади много добре (гореща мазнина, внимавайте!) и след това го прецедете. Някои използват салфетка, но на мен ми е по-удобно с цедка като най-често го минавам няколко пъти, за да съм сигурна, че съм отделила всичко.
След като бурканът е напълно охладен го прибете в хладилник или на удобно място. Тъй като това е чиста мазнина, няма вероятност да се развали (точно както свинската мас например).
Поредицата #КъмКорените или back to basics е за семпли и лесни рецепти, които да помогнат на храносмилателната ни система и да ни заредят с витамини и минерали. Тези рецепти не са изцяло авторски, но ми се иска да ги има събрани на едно място и в Healthylicious, за да може да ги откриваме лесно и бързо.