Цяла седмица хабя яйца и ябълки, за да направя пухкав ароматен ябълков сладкиш с карамел… след няколко опита, които бяха вкусни, но глетави и не с добра консистенция, ето го и победителят!⠀
Без глутен, с малко захар, много канела и к-а-р-а-м-е-л от фурми! За още по-наситен вкус, използвайте домашен микс коледни подпаравки
Ябълков сладкиш без глутен с карамел
Пухкав ароматен ябълков сладкиш без глутен, с малко захар, много канела и к-а-р-а-м-е-л от фурми! Ще ви стане фаворит определено!
1с. л. канела -> за повече вкусизползвайте МИКС коледни подправки!
1ч. л. сол ⠀
бурбонска ванилияпо желание
Карамел
150гфурмиоколо 15 бр⠀
50гкокосов крем⠀
1/2ч. л. хималайска сол⠀
200гвода
Начин на приготвяне
За сладкиша:
Обелете и нарежете ябълките на кубчета⠀
В купа разбъркайте яйцата, добавете ябълките и всички съставки⠀
Разбъркайте добре до хомогенна смес⠀
Разпределете във форма върху хартия за печене⠀
Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25-30 минути – до златен загар⠀
За карамела:
почистете фурмите от костилките (използвам ирански фурми от картонена кутия) и поставете в касерола с 200 мл вода. След като фурмите омекнат, преместете сместа в блендер и блендирайте до хомогенна смес. Върнете на котлона, добавете кокосовия крем и оставете на много слаб огън, за да ври леко. Разбърквайте регулярно и варете 5-10 минути или докато се сгъсти добре⠀
Залейте сладкиша с карамела и поръсете с едра сол⠀
Здравей! Аз съм Ани, на 29 години от град Варна. Сетифициртан хранителен терапевт към NTA, USA, а в момента се обучавам и за хранителен терапевт към ION, UK и те каня в моя вкусен свят. Зодия риби, мечтател и пътешественик по душа. Човек, който обича да създава и да твори ;)