Вкусовата комбинация от какао, пухкав блат от кокосово и бадемово брашно и аромата от кокосовата захар е просто перфектна основа за това руло. Блатът не е накъртващо сладък и си отива много с лекия кокосов крем и леко горчивия и наситен черен шоколад от глазурата. Това безглутеново шоколадово руло е не само вкусно, но и ефектно и успешно може да го презентирате пред гости.
Рецептата за днешното руло е всъщност основната, от която блатът за пролетната торта беше вдъхновен. Отдавна си мечтая за такъв тип десерт, който е вдъхновен от онези рула, които хапвахме като малки. Десертът на английски се казва Swiss roll и всъщност е много популярен.
Моят вариант не е в перфектна форма, но е много вкусен и точно в това е чарът му – не всичко винаги е перфектно. Днес искам да си поговорим точно по тази тема – желанието да сме винаги перфектни.
Когато развием “лоша” или по-скоро “нездравословна” връзка с храната, започваме постоянно да мислим за нея, да ни обсебва до най-малката подробност … и това се превръща в една зависимост, наречена още орторексия. Защо обаче искаме храната да е перфектна?
… защото, когато я ограничаваме и спрем да ядем или по-скоро ядем недостатъчно, тогава искаме всяка хапка да е перфектна, защото така или иначе рядко се храним. Някак ако ядеш, то нека поне да е перфектно. Ако сте преминавали през такъв период, то знаете колко е важно винаги ресторантът да е предварително избран, менюто да е проверено, всяка съставка да се знае, всичко в храната да е предварително обмислено. Да сме провели вътрешния си разговор, днес колко ще си “позволим” или кое е най-доброто, най-нискокалоричното и т.н. Някак следваме един невидим лист с изисквания кое може и кое не. Сякаш винаги знаем няколко хранения напред и ако нещо от този план се промени, това води до дълбоко вътрешно напрежение. При малка промяна в тези фактори, всичко от контрола се струтва.
Няколко неща, които, ако осъзнаем и ако следваме поне малко, ще се почувстваме по-добре със сигурност.
- Храната няма нужда да е перфектна винаги. Има моменти, когато храната е просто храна и е нужна за енергия.
- Тя няма нужда да бъде “заслужена” и това, че днес не сме тренирали, не означава, че не трябва да ядем. Това, че не сме “перфектни” според нашите си разбирания, не означава, че не заслужаваме и не сме достатъчно добри.
- Тялото не е калкулатор и не знае колко още му се “полага”, то просто има нужда от енергия. Няма как и всеки ден да получава еднакво количество храна, защото просто не е робот. Съответно е напълно нормално да ядеш повече или по-малко от друг човек. Това често е проблем, ако човекът, с когото живееш или прекарваш най-много време, яде по-малко от теб, а ти просто изпитваш глад. Позволи си да дадеш на тялото си това, от което има нужда!
- Колкото повече се ограничаваш, толкова повече тялото ще иска да навакса. Толкова по-голям е и шансът да преяждаш и да си като “безкрайна дупка” за храна.
- Колкото повече се опитваш да компенсираш, толкова повече заблуждаваш тялото си … ако си кажеш, че си позволяваш, но “само малко”, пак се залъгваш. Не се лутай между това да си позволяваш нещо, а после пак да го ограничаваш.
Надявам се тези съвети да са ви полезни и ще се радвам да ми напишете вашите “трикове” как се справяте с тези ваши мисли? Последвайте ме и в Instagram, където често говоря по темата, а ако искате да споделите нещо и просто да бъдете изслушани, ми пишете :)))
Черен шоколад | предложения
- 100% какаова маса *
- Chocoleya – шоколад с кокосова захар
- Тъмен шоколад Bett’r
- Vivani – 99% шоколад | 92% шоколад | 71% шоколад
- Benjamissiomo – имат много хубави аромати – като мента, роза и т.н
- Zido
* ако използвате 100% какаова маса, добавете подсладител, защото тя е леко горчива
Крем | идеи
- кокосова сметана, направена от твърдата част на кен кокосово мляко
- маскарпоне
- крема сирене
– 1 – 5 МАЙ | ДЕСЕРТИ –
Ето го и това безглутеново руло:
2 коментара
Рулото е много вкусно и лесно за изпълнение. Благодаря!
И аз благодаря! Много, много се радвам наистина и благодаря за обратната връзка!