Време е за БЕЗГЛУТЕНОВ КЕКС! Със смокини .. ах, смокини! Нека се възползваме максимално от сезонна храна и от българските продукти – любимите ми орехи и любимите ми смокини в комбинация за един супер ароматен кекс.
Безвремието през август е толкова приятно … дълго, лежерно, топло. Преди години някак обичах да стоя до късно. Като ученичка можех да си легна в 4-5 сутринта и да спя до 14 часа. Беше като някаква гордост. Като времето, когато си само ти. Правиш си каквото си искаш, а всички спят. Много обичах това „тайно време“. Последните години обаче много промених този режим. Сега с удоволствие си лягам в 22 часа. И знам, че това е най-доброто, което мога да направя.
Чували ли сте за циркаден ритъм? А замисляли ли сте се защо например огладняваме отново късно вечер? Организмът е „създаден“ или по-скоро биологично програмиран да спи, когато е тъмно и да е активен, когато е светло. Следователно се очаква да заспиваме още при залез слънце. Ние обаче се обграждаме с изкуствена светлина, техника и т.н. и няколко часа по-късно тялото отново „очаква“ храна или по-скоро енергия, защото смята, че денят започва.
Интересна гледна точка, нали?
Няма да навлизам в научни проучвания как сънят преди 00 часа е в пъти по-полезен от този през нощта. Само ще кажа, че никак не ми пречи да ми казват, че съм скучна, защото ми се спи. А, сега отново към кекса:
1 коментар
Благодаря, много интересно