🥨 Претцелите или бретцелите са традиционно тестено изделие, което се среща най-вече в Германия и Австрия. Има легенда, която гласи, че кралят е поръчал на хлебаря да изработи хлебче, през което може да се види три пъти слънцето.
Има различни интерпретации на историята им, но се смята, че са свързани и с църквата, като формата наподобява молещи се ръце 🙏🏻 А трите дупки олицетворяват Светатата Троица.
От гледна точка на пекарите, са просто практични, защото могат да се нареждат на пръчки. Сигурно сте ги виждали на коледните базари, особено ако сте били в Германия или Австрия.
Оригиналната рецепта е много семпла, тъй като обикновено се правят от брашно, сол и мая. Тайната им е, че първо се потапят в гореща вода със сода, а после се изпичат, за да придобият този красив кафеникав цвят, а вътре да останат меки.
Моята интерпретация е различна и е за безглутенови веган претцели. Защо пък не? Понякога е интересно да опиташ други комбинации от продукти, а не защото смятам, че има нещо лошо да са приготвени с класическо лимецово брашно и квас. Напротив – рецептите с квас са изключително вкусни и полезни, но днес предлагам и нещо за хората, които имат алергия или не консумират глутен заради здравословен проблем.