Изключително свеж десерт без глутен с аромат на портокал и малини. Само няколко съставки – лек и пухкав блат с пълнеж от свежо маскарпоне в комбинацията на леко киселеещи малини – перфектната комбинация на вкусове за пролетта! Това безглутеново руло с малини ще ви стане любимо!
Това руло се приготвя само с 3 съставки, а плънката с още 1 + плодове по избор. Изключително лек и ефирен десерт, който е чудесен за топлото време. Плодовете може да са всякакви по избор, но с дребни горски плодове като малини, ягоди и боровинки се получава чудесно.
Кремът може да се приготви от маскарпоне или от кокосова сметана, ако предпочитате вариант без млечни продукти. И с двата продукта се получава пухкав и ароматен резултат.
Какво ще ви е необходимо за това безглутеново руло с малини?
- яйца -> разделени на белтъци и жълтъци; + ще ви е необходим миксер
- бадемово брашно
- тръстикова захар -> може да се замени с кокосова или друга захар по избор, но имайте предвид, че колкото по-тъмен е цветът на захарта, толкова по-тъмно ще е рулото
- маскарпоне -> може да се замени с кокосова сметана; за тази цел оставете кен кокосово мляко за 1 нощ в хладилник
Всички необходими продукти за тази рецепта може да намерите в Parkmart или онлайн чрез техния сайт. Пазарувам в Parkmart, защото откривам разнообразие от качествени продукти на едно място 🛒 Магазинът може да откриете в София, Варна и Бургас.
– тази рецепта е в партньорство с Parkmart Варна, като продуктите са ми предоставени от тях // мнението ми е изцяло базирано на лични впечатления и рецептите са предложени и приготвени от мен –
– ВИЖ ТУК –
Разгледайте и тази рецепта за безглутеново шоколадово руло – още един чудесен десерт с наситен шоколадов вкус, който ще ви стане любим.
Друго предложение е шоколадовото кето руло, което е подсладено с ксилитол и е с ≈ 2 грама захар и над 8 грама протеин в парче.
Не забравяйте да ми изпращате снимки, ако приготвите това чудно руло и да ме отбелязвате в Instagram -> @healthylicious
Безглутеново руло с малини и маскарпоне
Съставки
- 3 бр яйца
- 80 г бадемово брашно
- 100 г тръстикова захар*
- 1 опаковка маскарпоне**
- малини***
- портокалова есенция или етерично масло
Начин на приготвяне
- Разделете яйцата на белтъци и жълтъци
- Разбийте белтъците на сняг с миксер – отнема няколко минути – използвайте напълно суха метална купа
- Добавете 50 г захар към белтъците, когато са започнали да стягат и бъркайте, докато станат лъскави и сместа е гъста
- Добавете останалите 50 г захар към жълтъците и разбъркайте с миксер, докато леко бухнат
- Започнете да добавяте бавно част от бадемово брашно към белтъците, като редувате с сместа от жълтъци и разбърквате с шпатула по посока на часовниковата стрелка – използвайте метода folding, което означава да загребвате с шпатулата отдолу, а не да бъркате енергично; идеята е да влезе въздух в сместа и да внимаваме обема в белтъците да не спадне рязко
- Разпределете върху хартия за печене в правоъгълна тавичка
- Изпечете в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 12 минути или до лек загар
- Когато извадите блата, го оставете за 2-3 минути да изстине леко
- Използвайте кърпа от плат и завийте като руло, докато е топло – като тази снимка, а тук може да видите как трябва да изглежда целият процес
- Идеята е блатът да изстине в тази форма, за да не се начупи при навиването след това
- Охладете добре до пълното му изстиване
- През това време разбийте маскарпонето с миксер – ако сместа ви се струва твърде гъста, добавете няколко супени лъжици мляко
- Добавете портокаловата есенция
- Нарежете малините / ягодите и добавете към сместа като леко разбъркате с лъжица
- Внимателно отворете рулото от кърпата и разпределете крема посредата
- Навийте отново, като гледате да е максимално стегнато
- Оставете в хладилник за кратко като рулото е стегнато в кърпата все още, за да запази форма
- Тъй като ще ви е останал крем, го използвайте за измазване на рулото отвън – може да направите различни розички за декорация и т.н.
- Добавете свежи малини отгоре
Бележки
** може да се замени с кокосова сметана
*** може да се заменят с ягоди
2 коментара
Ако се добави горчиво какао и боровинки сладкиша излита в космоса.Аз обожавам комбинация портокалови корички и какао.
Това звучи уникално!