Колкото повече пъти повтаряш едно действие, толкова повече “приучаваш” мозъка съм към него. Понякога си втълпяваме някакви неща като това колко е вреден хлябът, как не трябва да се вечеря след 19ч и т.н. Имала съм периоди, в които съм изпитвала истинска паника, ако трябва да направя някое от тези неща, просто ей така, защото съм решила, че не може, не трябва, не бива…и всяко друго ограничение, което се сетите.
Колкото пъти обаче правим обратното и виждаме, че лоши последици няма, толкова повече съзнанието свиква с тази идея – opposite actions и rewiring the brain както са на английски тези термини. Поради различни стечения на обстоятелствата, последната седмица ми се налагаше да вечерям около 00 часа….като в началото това водеше до паника и желание просто да не вечерям. Защо обаче? Когато имате такива мисли, спрете, замислете се – как ми помага това? По какъв начин е по-добре да съм гладна? Повярвайте си, че утре няма да сте подути или с 5 кг отгоре, а напротив -> ще сте в добро настроение, ще имате енергия, няма да сте заспали, гладни, криви и тн….на третата вечер, когато направите това, вече няма да влагате толкова мисъл и притеснение.
Същото и е с хляба при мен – когато дълго време не консумирам хляб, глутен, млечни или друга група храни, в един момент изпитвам лек “страх” или не виждам смисъл защо да го правя. Става един порочен кръг след това. Тогава отново прилагам тези тактики. И любимото ми изречение – “you will not heal by going back to what broke you”.
На помощ в тази ситуация идват тези мега, мега брускети, които вече приготвих няколко пъти:
➡️ багета с квас
➡️ фермерско прясно козе сирене
➡️ грилована праскова
➡️ мед
➡️ сол (пушена малдонска е страааашна)
Обръщайте си повече внимание, защото така всичко става по-хубаво :)) Какви са вашите тактики за справяне със ситуации, които ви изкарват извън зоната на комфорт?
В YouTube ви очаква ново видео с някои от любимите ми здравословни навици (линк в bio) 🙌🏻 Някои от тях са да включвам повече местни и сезонни продукти и да чета етикетите…например да избирам продукти като хляб с квас…защото чели ли сте съдържанието на масово продавания хляб? 🤦🏼♀️ … а в тези супер готини брускети добавям и гриловани праскови (сезонен плод) и козе сирене от фермерски пазар и малък производител (подкрепяме българското!) Така хем задоволявам желанието си за такива храни, хем знам, че са истински и добри. Какви са вашите здравословни трикове и навици?