Отдавна ми се иска да направя гранола, особено след като опитах тази на FoodStory в Абърдийн. Е, престраших се и импровизирах напълно! Имах пакет пълнозърнесто мюсли на Dr. Keskin (овесени, пшенични, ръжени и ечемичени ядки, белен слънчоглед, сусам и ленено семе). Изсипах го в купа и смесих с любимите си ядки – орехи, лешници и кашу. Добавих пукан ориз (може да натрошите няколко оризовки със същия успех), кокосов чипс, есенция ванилия, настъргана портокалова кора, какаово масло (може и кокосово, но обожавам аромата на какаовото), агаве, кленов сироп (или друг течен подсладител по желание) и задължително 1/2 ч.л сол – подсилва вкуса на сладкото, а и аз лично обожавам да ям сладко и да усещам леко солен вкус от време на време. След това пекох във фурната на 170 градуса докато гранолата стане златна и спре да лепне. Разбърках няколко пъти по време на печенето.
Накрая добавих сушени плодове, годжи бери, чия и общо взето всякакви други неща, които биха изгоряли при печене.
Това е основната рецепта за гранола:
-> някаква основа (овесени ядки най-често)
-> хрупкави елементи (ядки, оризовки..)
-> течен подсладител
-> супер храни