
Много рецепти в сайта съдържат шоколад. Точно поради тази причина реших да събера шоколадите, които харесвам и използвам:
Какъв шоколад да изберем?
- кулинарен шоколад – харесвам този на Гайо (500 г за около 13 лв.), който съдържа какаови зърна и нерафинирана захар. Подходящ е за всякакви печива и кувертюри
- 100% какаова маса – това са пресовани какаови зърна и е 100% истински шоколад. * най-добре да добавите подсладител, защото тя е леко горчива (такава е например на Dragon Superfood – 180 г за 9 лв. от био магазин Зелен)


- Chocolab – изключително качествен български шоколад, без добавен лецитин, ръчно направен – предлагат различни видове черен шоколад (спрямо сорта зърна) – код ani10 ви дава 10% отстъпка при поръчки
- Benjamissimo – любими български шоколади, тъй като имат голямо разнообразие на вкусове. Класическият им (90%) шоколад е със съдържание какаова маса, какаово масло, сушен нектар от кокосов цвят. Имат вкусове с мента, бадеми, солен карамел, роза, грейпфрут, включително цветни – розов, жълт и т.н. Имат и шоколади с еритритол, подходящи за кето режим
- Bett’r (тъмен шоколад) – шоколадът е с кокосова захар: какаова маса (61%), какаово масло (8.5%), кокосова захар (30%), слънчогледов лецитин




- Гайо – прекрасна българска марка за шоколад. Може да откриете шоколади с различни сортове какаови зърна като Nicaragua, Peru, Venezuela, както и бял шоколад с кокосово мляко
- Casa Kakau – изключително качествени български шоколади с много международни награди! Имат различни вкусове, както и серия със стевия. Не използват лецитин и всички шоколади са веган
- Vivani – огромно разнообразие от вкусове, подсладени са със сурова тръстикова захар. Имат портокалов, млечен, с лешници, ванилия и т.н. ВАЖНО! Четете етикета, защото например шоколадът с марципан съдържа глюкозо-фруктозен сироп и палмово масло.




- Chocoleya – български висококачествен шоколад с кокосова захар
- Zido – тъмен шоколад с морска сол
- шоколадови капки – Dragon Superfood предлагат няколко вида шоколадови капки – черен шоколад, млечен, розов и бял – и трите вида са веган, като белият е с кокосова захар и бадемов протеин. Подходящи са за бисквити и различни десерти и са на цена 10 лв. за 250 г и се предлагат само в био магазини
- шоколадовите капки на DM също са много добър вариант – около 3 – 4 лв за 100 г. Надявам се да не са само от коледната серия продукти, а да ги задържат


