Темперирането на шоколад е необходимо зaради една от основните му съставки – какаовото масло. Ако шоколадът не е разтопен правилно, е силно вероятно да се появят бели петна, да не стегне или да се топи много бързо.
Топенето на шоколад има едно просто правило – ВОДНА БАНЯ! Никога не топете шоколад директно на котлона, защото буквално загаря. Водната баня представлява да сложите малка тенджерка на котлона, като не я оставяте да ври, а да е гореща и отгоре поставите друг, по-малък съд, в който да сложите шоколада. Така той се разтопява заради топлината от горещата вода. Може да използвате и термометър, за да сте сигурни, че ще стане и да избегнете разочарования – температурата трябва да е 60 градуса.
Най-лесно е да сложите 1/3 или половината от шоколада на водната баня. Тук идва редът на термометъра, най-добре е температурата да е около 40-45 градуса (при шоколада). След като се разтопи, добавете и останалата част от шоколада, като дори може да го махнете от водната баня.
Ако искате да сте много прецизни, гледайте температурата да не пада под 30 градуса, докато работите с шоколада.
Не мислете, че е много трудно. Аз почти никога не използвам термометър и за любителски цели е достатъчно просто да го топите на водна баня 😉