Ядковото мляко е една от любимите ми съставки в готвенето! От много години не консумирам прясно мляко и обожавам да тествам различни марки ядково мляко. Много харесвам овесено, оризово, кокосово – всички те имат леко сладникав вкус и аромат. По-рядко купувам бадемово или соево. На пазара има и други видове като лешниково, но те често са много скъпи и не присъстват в ежедневието ми.
Най-често купувам на тези марки – The Bridge и Scotti (има ги в Кауфланд) и Isola. Много по-лесно обаче се оказва сам да си приготвиш млqкото.
Защо да си правим сами ядково мляко?
- 1. Знаеш какво има вътре!
- 2. По-изгодно е, бързо е и винаги под ръка 🙂
- 3. Може да се направи с всякакви ядки, кокосови стърготини или овесени ядки.
Ядково мляко?
Количеството зависи според това колко наситен вкус искате да има млякото и може да експериментирате.
- 150 – 200 гр ядки (кашу в моя случай)
- 1 литър вода
- 2 с.л кленов сироп
Ядките се накисват във вода (така че да ги покрие) за 3 часа на стайна температура. Може да стоят и цяла нощ в хладилник или ако много бързате да се накиснат за 15-20 минути в гореща вода. Ядките се блендират с вода (тази от накисването се изхвърля) и с кленов сироп за вкус и аромат (може да се пропусне). Млякото се съхранява в хладилник за няколко дни.
След като вече имаме ядково мляко, е време да правим десерти с него! Може да разгледате рецептите, в които го използвам.