Преди известно време реших, че много, много искам да правя цветни десерти. Това става чрез течна боя или прах, които обаче винаги са химия. А, ние не харесваме такива неща, нали? Друг вариант са естествените подсладители – такива са например: жълто – куркума, зелено – матча, спирулина и т.н. За розов и лилав цвят обаче …
-> Асаи бери например, което е прекрасна супер храна, но струва 17лв.
/ харесала съм си и тези, които са по-достъпи – царевица, арония и шипки /
След като разсъждавах за асаи бери и дали инвестицията си струва, реших, че ние в България също си имаме супер храна! Цвекло! Да, точно така. Особено през зимата е супер евтино. И реших да си направя експеримент, който се оказа успешен. Настъргах цвекло и го разстелих върху хартия за печене. Оставих го почти седмица така, защото все не ми се струваше достатъчно сухо. Би било перфектно, ако може да го сушите на слънце.
След като вече беше добре изсъхнало, го блендирах с блендер до получаване на фин прах. Предполагам би се получило и ако цвеклото се нареже като чипс и се изсуши във фурната, но така може цветът да се загуби при печенето. Сега си имам бурканче с червен прах, който ще мога да използвам за оцветяване на десерти.
къде да го ползваме?