Пандишпановите блатове са меки и въздушни и въпреки че може да изглеждат сухи на пръв поглед, са перфектни за торти и за сиропиране. Този вид блатове са класически за сладкарството и се правят само с 3 съставки – брашно, яйца и захар. В класическата рецепта няма набухвател, защото тестото се надига от въздуха, който се вкарва при разбиването, но аз ви предлагам да използвате бакплувер, тъй като лимецовото брашно е по-тежко и с по-малко глутен, както е и кокосовата захар. Тоест при този по-здравословен и пълнозърнест вариант рискуваме да имаме по-сплъстено тесто.
Бележки:
- използвайте чисти и сухи съдове, за да не попадат жълтъци при белтъците
- използвайте яйца на стайна температура
- не използвайте миксер за добавяне на брашното, а шпатула! (иначе обемът ще спадне)
- при смесването се редуват яйцата и брашното, за да не натежи много рязко брашното и да се запази обемът
- ако разделите сместа и изпечете блатовете последователно, а не наведнъж, дръжте сместа в хладилник
СЪСТАВКИ
- 5 яйца
- 170 гр лимецово брашно
- 170 гр кокосва захар
- 1 пакетче бакплувер
- 5 с.л топла вода
1. Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на сняг – ще отнеме поне 5-6 минути, докато се получи твърд сняг. В отделна купа разбъркайте жълтъците със захарта, ванилия на прах и 5 с.л топла вода. Бъркайте до получаване на пухкава консистенция. В отделна купа пресейте брашното и добавете бакплувер – тази стъпка се прави, за да влезе още въздух в брашното и блатът да стане въздушен и пухкав.
2. Добавяйте по малко от брашното и белтъците редувайки ги към купата с жълтъци и бъркайте много внимателно с шпатула. Изсипете в предварително намазнена форма за торта (използвах форма с диаметър 20см и стана доста пухкав блат, но спокойно може да използвате по-голяма).
3. Печете в предварително загрята фурна на 160˚ с вентилатор и печете около 40-50 минути (ако използвате малката форма и блатът е много дебел, ще отнеме поне 50 минути, а за по-голяма форма по-малко). Проверявайте с клечка за зъби и когато излезе суха, спрете фурната. Оставете още 5 минути вътре и после извадете блата (за да не спадне от рязката смяна на температура). Оставете да се охлади напълно и го срежете. Аз разрязох на 3, но бихте могли да използвате и 2 блата, ако не е достатъчно бухнал.
Печене Готов блат Разрязване
4 коментара
Дали ще се получи добре ако вместо кокосова захар използвам стевия?
Не съм опитвала, но може би да 🙂 Въпросът е да бухне добре. Ще се радвам да споделите дали се е получило!
Благодаря за рецептата! Направих го с пълнозърнесто брашно, стана супер. Бъди здрава!
Чудесно! Благодаря за обратната връзка!