Какво са кълновете и защо?
Кълновете са покълнали семена, които се считат, че съдържат много повече ензими, витамини и минерали от зеленчуците. Тези ензими помагат на семената да се превърнат в растения, тоест на клетъчно ниво са изключително полезни както за растенията, така и за хората. Кълновете са по-лесно усвоими.
Почти всички семена – зърнени, бобови, ядки и семена могат да се покълват. Не се покълват орехи и семена от алфалфа, както и червен боб, който е токсичен като кълнове.
Има различни видове кълнове спрямо това дали семената са слузообразуващи като чия и ленено семе, които трудно покълват (знаете как стават на слуз), но пък стават за поници.
Кълнове могат да се направят от почти всичко като някои идеи са:
– зърнени култури като жито, ръж, овес и т.н
– броколи, репички (леко лютиви), лук
– соя, боб мунг, нахут, леща
– семена като слънчоглед, тиквени и т.н
Какво са поници?
Пониците са микрорастения и разликата с кълновете е, че те изискват почва (а не само влага), за да пораснат. И всъщност се консумират самите им стъбла и листа. Те са богати и на хлорофил, който е благодарение на малките им листенца.
И кълновете и пониците са безкрайно жива, истинска и пълна с витамини и минерали храна – изключително полезни и няма да сгрешите, ако ги включвате в менюто си!
За какво да внимаваме?
Кълновете виреят във влажна среда и реално предраполагат към развиване на бактерии и точно заради това е важно да се изплакват редовно и да се внимава съдовете, в които се отглеждат да са чисти и добре измити след всяка партида.
Как?
Двата най-разпространени метода са:
- с уред за покълване – аз имам точно такъв и смятам, че това е много лесен метод, но трябва да поддържате добре “хигиена” на уреда
-> има 3 нива най-често, семената се разпределят, отгоре се поливат, водата се отича като остава съвсем минимално количество, за да поддържа влага. Важно е все пак да се мият и под течаща вода, за да не се задържат бактерии и да не се развие плесен. След 2-3 дни са готови за консумация като отново трябва да се измият добре, да изсъхнат леко (за да не мухляват) и да ги приберете в хладилник - в буркан
-> семената се накисват за няколко часа или за цяла нощ, за да омекнат, като често увеличават и обема си
-> изплакват се няколко пъти и се оставят в буркана
-> най-лесно е да поставите марля върху буркана и да ги прецеждате през нея. Идеята е всеки път да се изплакват с вода, но после тя да се изцежда. Правете го 2-3 пъти на ден
-> дръжте ги на тъмно или не на директна светлина
-> най-често са готови на 3тия ден
След това може да ги използвате всичко! В салати, хлебчета, дюнери, яйца – каквото се сетите! Само опитайте :))