Приготвянето на есенция е изключително лесно, ще ви трябват 2 основни продукта и ВРЕМЕ! Това всъщност е най-“сложното” – че няма как сега или утре да ви трябва и да я имате. Отнема месеци, но пък после може да си я поддържате за много дълго време.
Качествената и истинска ванилия няма нищо общо с тази на прах, която сме виждали в магазините и бабите ни използват. Тя е чиста химия и всъщност е “ванилин”. Истинската ванилия е вид орхидея и съдържа изключително много компоненти. Един от тях всъщност е ванилин, който се добива по синтетичен път и се продава като ванилия. Може да се създава от различни химикали.
Истинската ванилия е цвете – орхидея* (с много дълги лиани) и има 3 основни вида, според това къде расте:
- бурбонската ванилия (Vanilla planifolia), отглеждана на остров Реюнион (или Бурбон преди)
- таитянска ванилия (Vanilla tahitensis), отглеждана в Таити и Папуа Нова Гвинея; тя съдържа по-малко ванилин и повече плодови аромати, съоветно се различава доста от бурбонската
- западно индийска (Vanilla pompona) – отлеждана в Мексико и Южна Америка и с високо съдържание на ванилин
* защо е ценна? Не може да се самоопрашва, а само опрашената ванилия може да има шушулки, съотвено при принасянето в други държави, насекомите са заместени от ръчно опрашване от хора, а след това се суши и ферментира. Цената й много се увеличава (2-рата най-скъпа подправка след шафрана) и заради това започва да се извлича изкуствено.
Екстрактите, както и ванилията на прах са минимум над 30лв. Което ги прави доста скъпо удоволствие. В повечето големи супермаркети или био магазини може да се намери шушулка ванилия. Много е важно ванилията да е съхранявана правилно – тя трябва да е херметически затворена, когато я купите. Тоест не съм сигурна до колко всички шушулки ванилия на пазара са качествени.
Моята взех по доста случаен начин. Огромен фен съм на Gelato&Latte в София и това е единственото място, от което ям сладолед. Те имат собствена ферма, където отглеждат животни и създават мляко и млечни продукти. Фермата се намира в Розино и преди 2 години имах възможност да я посетя. Наистина много харесвам подхода им, та преди половин година разбрах, че освен Latte Concept, където може да си купите млечни продукти, има и Our Vanilla Concept* – та реших да си поръчам от тях шушулка ванилия за първи път в живота си. Тя е от Индонезия, Premium класа (между 33% и 35% влажност) и цената е 17лв. Дойде в стъклено шишенце с восъчен печат и сертификат, което супер много ми допадна. Другото, което ми хареса, но не съм купувала е, че имат кленов сироп с ванилия (100 мл – 20лв // 230 мл – 30лв)
* нe e спонсорирана реклама, споделям от къде съм купила моята шушулка и съм много доволна
Как да направим екстракт от ванилия?
Необходими са:
шушулка ванилия + качествена водка
Може да използвате различни видове алкохол, но водката е най-неутрална.
- 1-2 шушулки ванилия
- 100 мл алкохол
- бурканче / шише
Разрежете с нож шушулката, леко я разтворете и поставете в буркана. Залейте с алкохол и затворете добре. Съхранявайте я на тъмно място и периодично разклащайте. След 1-2 месеца ще имате готов екстракт. Повечето източници твърдят, че 1-3 месеца са достатъчни, но след 2-рия е оптимално да кажем, че екстрактът е готов.