Бадемов кекс с 1,2 г захар в парче и 5,5 г протеин! ЕХА! Сочен и аромат с много хубава текстура!
Преди цели 5 години започнах един интересен проект .. кой да предполага тогава, че толкова години по-късно ще се занимавам по-задълбочено с храната.
Моята история е на доста етапи. Годините преди 2015 често бях на различни диети, с крайна цел отслабване. Много обичах обаче сладко. Така известната 90 дневна диета ми беше любима, защото на всеки 3-ти ден се консумираха въглехидрати.
Безброй пъти съм преяждала с тези десерти – огромни количества понички и бисквити, безброй сълзи и безброй упорство колко голям инат съм.
… 2015 обаче нещо се промени. Трябваше да снимам кратък документален филм. Реших да е за захарта и реших да си направя експеримент 1 месец да спра да консумирам рафинирана захар. Аз, която обичах толкова много сладко. Аз, която не можех без него. Разликата този път беше нагласата – не беше нещо забранено, а просто експеримент.
Въпреки че много пъти съм забравяла как да изпитвам удоволствие от храната, а не страх. Въпреки че много пъти съм използвала храната като защита и бягство от собствените си емоции и мисли. Въпреки…
Въпреки това, този документален филм постави началото на едно вълнуващо приключение – приключение към самата мен.
Sugar Free беше моето начало на едно креативно приключение. Приключение, което ме кара да изследвам тялото, храната и връзката между съзнанието. Да съм креативна, да мечтая и създавам … и да съм по-мила със себе си.
Годините след това залитнах в напълно други крайности, но това е за друга история.
По този повод днес отбелязвам този ден с нещо без класическата захар и подсладители. Използвам ксилитол, който е захарен алкохол и който не бих употребявала ежедневно, но пък за хора, които спазват кето режим е един от подходящите. Именно заради това ви показвам този по-различен десерт.
22 коментара
Здравейте,кокъв е рамера на формата в която печете ?
15 см
здравей, при спазването на тези пропорции се получи много малко количество смес. Това ли са грамажите за 8 порции?
Да, правен е в малка форма (15 см), която е кръгла и е разрязан на 8 парчета 🙂
С какво мога да заменя кокосовите стърготини
С още бадемово брашно, въпреки че не съм опитвала този вариант. Или овесени ядки 🙂
Поредната рецепта със снимка НЕ отговаряща на рецептата , жалко …
Никъде в рецептата не е казано с какво е поръсен кекса, както и какви са тези топченца?! Също много чудно как така е толкова жълт отвътре при положение, че бадемовото брашно е кафеникаво …
Жълта е заради яйцата 🙂 а е поръсен с кокосово брашно. Снимката, както и всички в сайта, са реални снимки на рецептите. Ще се радвам, ако го приготвите, да споделите отзив и снимка 😋
здравей 🙂 мисля да пробвам тази рецепта, но тавичката ми е 20 см – как би предложила да увелича пропорциите, още едно яйце, малко брашно, плодов сок/млядко? иска ми се да добавя някакви плодове на кекса, тъй че си мисля в тази насока.. 🙂
Хей! Да, яйцата със сигурност да се увеличат. Може би с още 1 яйце. Млякото може да разводни, но пък може да опиташ и просто по още 10-20 грама от всичко. Плодове в самата смес звучи много добре наистина – може дори замразени горски или някакви пресни, ще се получи добре
Здравей, сладкиша изглежда много апетитно 🙂. Може ли ксилитола да се замени със стевия на кристали и колко като количество? Бих се радвала ако има данни и за протеините и въглехидратите за една порция 🙂. Тавичката маже ли се с нещо или се пече върху хартия?
Здравейте! Не съм пробвала да се замени със стевия, но тя е много по-сладка и не съм сигурна, че такова голямо количество ще е добър вариант. Може да се намаже с кокосово масло, но за мен е по-лесно да сложа хартия за печене.
1 парче – 135 kcal, 8,1 г въглехидрати, 1,2 г захар, 5,6 г въглехидрати, 9,5 г мазнини. Разбира се, зависят и от самите продукти и техните марки – тъй като всеки продукт има различни хранителни стойности.
Здравейте,
Аз замених ксилитола със стевия /защото с това разполагах 🙂 / – 30гр. стевия свърши чудесна работа. За “мраморен” ефект разделих сместа на две части и към едната добавих какао. Получи се красиво и вкусно.
Много харесвам страницата ви и редовно си готвя от чудесните рецепти. Нямам навик да снимам тъй че снимки няма 🙂
Успех и бъдете здрави!
Много благодаря за обратната връзка и се радвам, че е станало добре и със стевия! Идеята за мраморен ефект звучи чудесно!
Здравейте, благодаря за рецептата,попаднах на нея случайно. Следвах грамажите и продуктите стриктно, само добавих малко лимонов сок,буквално една лъжичка и лимонова кора,кекса стана страхотен,сочен, с много приятна текстура. Благодаря ви.
Много се радвам! Добавката на лимон звучи мнооого вкусно! Определено трябва да пробвам!:)
Много благодаря за отговора!
Здравей, Ани. Благодаря за рецептата.
Аз съм огормен фен на кокосовото брашно, но от няколо дни исках да направя нещо с бадемово брашно и портокал. Търсейки рецепти, попаднах на твоята. Направих си бадемовото брашно сама от сурови бадеми. Имах домашни яйчица, което допринесе за жълтия цвят на кекса. Не ползвам ксилитол,за това сложих малко мед и около 30 грама кафява тръстикова захар. Смесик портокалов и лимонов сок и зест. Отгоре поръсих с малко натрошени бадеми и наситних парче череш шоколад, защото без него не мога :))
Кексът стана превъзходен! Жълт, мек, сочен и ароматен, Другият път ще пробвам само с портокал и малко канела, защото този път бързах и я забравих 🙂 хаха
Благодаря ти за вдъхновението 🙂
Звучи уникално! Благодаря за обратната връзка и за доверието! 🙂
Здравей Ани, приготвих рецептата като удвоих продуктите за по голяма форма, кексът стана ункален, използвах еритритол, защото това имах и сложих шоколадови капки и есенция ром, просто превъзходен. Следващият път мисля да дабавя мялко орехи и канела, благодаря за прекрасната рецепта
Еха! Прекрасна идея!
Гергана, същото количество еритритол ли сложхте, каквото е ксилитола в рецептата?