11. Шоколад 🍫 Ендорфин. Шоколадът стимулира мозъка да произвежда невротрансмитери и по-специално „щастливите“ такива като ендорфина и сертононина, който е познат и като анти-депресант. Друг компонент е теоброминът, който съдържа и кофеин и има стимулиращо действие. Той е кръстен на растението Теоброма какао, което от гръцки означава „храна на Боговете“. Точно заради теобромина шоколадът е придобил слава на афродизиак.
Основните съставки в шоколада са какаова маса и какаово масло. Шушулките от какаово дърво се събират, от тях се изстъргват какаовите зърна, оставят се да ферментират като се покриват с бананови листа. След като изсъхнат,се изпичат на ниска температура, за да развият още вкуса си и слес това се смилат. Така се получава какаовата маса.
Е, стига сме философствали за шоколада. Време е за най-най-най-шоколадовата и вкусна рецепта! Шоколадово суфле с ТЕЧЕН център, познато още като Лава кейк. И то безглутеново 😉
– част от Healthylicious Challenge –