Ако сте почитате на по-леките и не толкова сладки десерти, то това е вашето нещо. Не съм си представяла, че ще харесам толкова много десерт с лимон, но ето че и това стана. Уникално вкусен е наистина – толкова ефирен и лек аромат, перфектна текстура. Десерт е не само вкусен, но и без глутен, веган и напълно здравословен, разбира се.
Кремът е толкова нежен и вкусен, че може да го използвате като идея за други торти или десерти. Или пък самостоятелно.
Лимонови барчета
aneliyaganchevaАко сте почитате на по-леките и не толкова сладки десерти, то това е вашето нещо. Не съм си представяла, че ще харесам…Без глутенлимонов бар, барчета, лимонови, лимон, десерт, без глутен, без захар,American Принтирай
Порции: 12
Време за подготовка:
Време за готвене:
Хранителни факти за порция290 kcal калории20 гр мазнини
Оценка 5.0/5
( 2 гласували )
Съставки
Основа
100 гр бадемово брашно
60 гр оризово брашно
50 гр царевично нишесте или нишесте от тапиока
50 гр кокосово масло
80 гр кленов сироп, агаве или мед
Крем
сока от 2 лимона + кора от 1/2 лимон
1 кен кокосово мляко (400мл)
120 гр кленов сироп, агаве или мед
3 с.л царевично нишесте или нишесте от тапиока (30гр)
50 гр кокосово масло
ванилия
* щипка куркума, ако искате по-наситен жълт цвят
Приготвяне
Смесете всички съставки за основата. Изпечете в малка тавичка (ориентировъчен размер: 20см) върху хартия за печене на 170 градуса за 15 минути. Като e най-добре да го погледнете на 10тата минута и ако е готово или започва да загаря, да го извадите - това зависи от размера тавичка, която ще използвате и колко ще е дебел блатът.
Оставете настрана, за да се охлади и пригответе крема през това време.
В малка теджерка сложете сока и кората от лимоните и добавете нишестето като разбъркате много добре, за да не останат бучки.
Добавете останалите съставки и сложете на слаб котлон като разбърквате периодично. При нужда намалете още силата на котлона, когато започне да се сгъстява.
След като консистенцията е гъста като на крем, залейте основата в същата тавичка.
Оставете в хладилник за поне 4-5 часа или във фризер, ако бързате 😉
Нарежете на парчета, като може да са по-малък или по-голям брой в зависимост от големината.
Здравей! Аз съм Ани, на 29 години от град Варна. Сетифициртан хранителен терапевт към NTA, USA, а в момента се обучавам и за хранителен терапевт към ION, UK и те каня в моя вкусен свят. Зодия риби, мечтател и пътешественик по душа. Човек, който обича да създава и да твори ;)