Ароматен лимонов кекс, който е много подходящ за пролетната (или великденска) трапеза. Лек, въздушен и без глутен! Не е накъртващо сладък, а приятно балансиран. Всеки ще го хареса!
В този лимонов кекс, освен лимоните, прекрасен аромат придава и ванилията. Каква да изберете?
Leckar (последната ванилия) имат набор от различни продукти – ферментирали подправки, ябълков оцет с вкус, сироп за подслаждане с ферментирали подправки, някои кремове за мазане – сладки и солени и още! Технологията за ферментиране на подправки е патентована и използва само естествени ферментационни процеси и студено пресоване. Разгледайте и поръчайте ТУК с код ani10 за 10% отстъпка!
Кексът е с оризово брашно в комбинация с бадемово – лек, пухкав и ароматен, а е БЕЗ глутен! За всички любители на тези изкушения. Бихте могли да използвате и микс безглутеново брашно, например този.
Тази рецепта е много подходяща за великденските празници, а още такива рецепти (за козунаци – без и с глутен, кифлични, бисквити, палачинки и още), ще откриете тук:
Лимонов кекс
Съставки
- 2 бр яйца
- 120 г кисело мляко + 1/2 ч.л. бакплувер
- 120 г тръстикова захар*
- 60 г зехтин или кокосово масло
- 150 г оризово брашно
- 30 г бадемово брашно
- 1 ч. л. лимонова кора от нетретирани лимони
- 1/2 сок лимон
- 1/2 ч. л. сол
- бурбонска ванилия есенция или на прах
Глазура
- 2-3 с. л. кокосов крем/тахан/паста
Начин на приготвяне
- Разбийте яйцата със захарта и мазнината
- Добавете бакплувера към млякото, за да шупне
- Добавете млякото към яйцата и разбъркайте
- Добавете останалите съставки и разбъркайте
- Разпределете във форма за хляб или кекс
- Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете за 30 минути
- Охладете добре
- Залейте с леко затоплен/разтопен кокосов крем за ефект на айсинг от пудра захар
- Може да поръсите и с кокосово брашно за ефект “пудра захар”
- Декорирайте с ядки и лимони
Бележки
Рецептата е вдъхновена от рецепта в сайта Мygutfeeling!