Въпреки че последните години са придобили лоша слава, те всъщност имат много ползи за нашето тяло и са жизнено важни за правилно функциониране.
Те са:
🔸 бавен източник на енергия
🔸 помагат за по-бавното преработване и усвояване на храната
🔸 част от изграждането на клетките, тъканите и синтеза на хормони
🔸 помагат за разграждането на мастно разтворимите витамини А, D, Е, К
🔸 предпазват органите
🔸 допринасят за вкуса
Има 3 основни класа мастни киселини според броя на водородните атоми и връзките между тях:
🥩 Наситените масни киселини се откриват в животинските продукти и тропическите растения. Те са най-стабилни и най-добрият вариант за готвене – гхи / масло, животински мазнини като мас (не случайно баба прави курабийки с мас ) и кокосово масло. Последните години са придобили лоша слава заради холестерола, но отдавна е доказано, че холестеролът в храната не означава автоматично покачване на холестерола в кръвта
🥑 Мононенаситените са по-нестабилни и се откриват в маслини, авокадо, някои ядки и обикновено са течни. ЩТе са сравнително безопасни за готвене на по-ниска температура. Качеството е важно, както и начинът на придобиване (здравей, студено пресован зехтин!). Олиото от авокадо има висока точка на димене и също е подходящо за готвене
🐟 Полиненаситените са нестабилни и чувствителни на светлина, топлина и кислород. Следователно не бива да се използват за готвене и трябва да се съхраняват на тъмно. Те се откриват в рибата, ленено семе, ядки и семена
🌽 Както и в рапично олио, царевично, соево и т.н. Те са възпалителни и потискат имунната система
Чували сте за омега мазнините, нали?
Омега всъщност означава на кое място се намира двойната връзка от края на веригата? Омега-3 и Омега-6 са най-известните и има две, които са незаменими – тялото не може да ги произвежда и трябва да си ги набавяме от храната.
Съотношението между Омега-3 и Омега-6 е изключително важно, а при повечето хора преобладават Омега-6.
А, какво са прословутите трансмазнини? Научи във видеото: