Черният дроб е въплъщение на суперхрана. Той е една от храните, които са биодостъпни и с изключително много хранителни вещества в малко количество. В сравнение с мултивитамините на таблетки, веществата от истинската храна се обработват много по-лесно от тялото и са предпочитан източник. Неслучайно телешкият черен дроб се нарича „природният мултивитамин“ и дори би било добре да се консумира поне веднъж в седмицата.
Черният дроб има специфичен вкус и въпреки че според мен е много вкусен, знам, че не всички го харесват. Днес ви го предлагам под формата на пастет.
Този домашен пастет е толкова нежен и сочен, че всеки ще си оближе пръстите. Може да го приготвите с различен вид черен дроб, но препоръчвам най-вече телешки и пилешки, тъй като свинският има малко по-различна текстура.
Домашен пастет
Съставки
- 300 г черен дроб телешки, пилешки или свински
- 2 бр моркова
- 1 глава лук
- 1 с. л. гхи
- 50 мл черено вино
- 200-300 мл костен бульон или вода
- сол
- черен пипер
- сушени билки
- прясна мащерка
Начин на приготвяне
- Нарежете лука на шайби, а моркова на ситно (може да се мине и на ренде тип Borner)
- Нарежете дроба на по-малки парчета и сложете всичко в тенджера с маслото, за да се запечата
- Добавете бульона, виното и подправки и гответе на по-ниска температура до готовност
- Времето зависи от размера на дроба, но е най-добре да го опитате и да прецените кога е готов 🙂
- Блендирайте всичко без течността (или съвсем малко от нея) до хомогенна смес. Ако оставите част от дроба за хапване, оставете бульона, а в противен случай го запазете в хладилник за следващо готвене.