Mango sticky rice е най-класическият тайландски десерт. Има го не само в заведенията, но и навсякъде по улицата – увиват го дори в бананови листа. Sticky е, защото се приготвя със сладък лепкав ориз, наречен още glutinous rice (glue = лепило). Може да го намерите в различни екзотични магазини в България, аз съм го виждала в индийски, а може би и в някои по-големи вериги.
Говорейки за десерт с ориз … вече се сещате за мляко с ориз, нали? Този десерт наистина много прилича и на нашия традиционен. Екзотичното на тайландската версия е, че се приготвя с кокосово мляко. Там всичко е кокос наистина. Плюсът е, че е подходящ за веган хранене и за постите, които са в момента. А, и е здравословен! : ))
Има няколко начина на приготвите рецептата. Може да сварите ориза в кокосово мляко, но оригиналната рецепта е да се направи кокосов сос, с който да се залее.
Накиснете и сварете ориза (зависи колко порции искате, но 200гр е достатъчен) във вода или кокосово мляко. Пригответе „сос“ от 200мл кокосово мляко или сметана от кен* с 3-4 с.л течен подсладител – кленов сироп, агаве, мед. Затоплете леко млякото на котлон и разбъркайте докато подсладителят се разтопи. * вари се в течно, ядково мляко, а сосът е от гъстата част от кокосово мляко в метална консерва. ** разликата между milk и cream е, че обикновено cream има по-голям процент кокос в съдържанието и е по-гъстаСервирайте топка от сварения ориз в купичка или чиния и полейте обилно с кокосовия сос. Декорира се с манго, което расте в Тайланд и е типичен плод за Азия като цяло. В България много трудно се намира добре узряло манго и като цяло изобщо няма толкова хубав вкус. За „побългарена“ версия, може да добавите друг любим плод :))
П.С ако нямате лепкав ориз, може да използвате и обикновен, но не басмати или жасминов, разбира се. Имах цял пакет от ориза на @krinabg , който ми изпратиха като подарък от тяхната кампания „Няма драма“ … та точно така – нямах лепкав ориз, но пък няма драма!