Тези ябълкови кошнички са много семпъл десерт – основа от овесени ядки с фурми, пълнеж от ябълково пюре и топинг с карамелизирани ябълки с кленов сироп. Перфектни са за кафе и чай, за малки деца и просто за доза сладост 🙂
Овесените ядки са една от най-популярните закуски, когато започнем да се храним здравословно. Престоели цяла нощ в мляко (супер полезна ферментирала закуска), сварени във вода или с бадемово мляко, просто разбъркани с плодове – варианти хиляди! Под формата на бананова каша, с много какао за шоколадов вкус или пък със скрити зеленчуци вътре (чували ли сте за овесени ядки с тиквички?) Има фини овесени ядки, има едри, има инстантни, има наистина всякакви. Те могат да бъдат и съставната част на много други храни – били те сладки или солени. Клик за идеи от Маги Пашова как да комбинираме овесените ядки, за да е пълноценна закуската ни.
Ако ви е доскучало от овесените ядки, днес ви ги показвам под друга форма. Използвам ги за основа на нашите кошнички, които всъщност могат да бъдат напълнени с всичко, дори със сметана, маскарпоне или пък всякакви плодове!
Овесените ядки са житна култура и по подразбиране не съдържат глутен, но ако имате непоносимост към глутен, е добре да купувате такива, които са обозначени като безглутенови, тъй като те често са замърсени – така нареченото cross-contamination на английски, което означава, че най-често при събирането и обработката на овесените ядки се използват същите машини като при другите глутенови житни култури.
Овесените ядки съдържат бавни въглехидрати, което означава, че когато ги консумирате, ще сте сити за по-дълго. Едно от ключовите неща е, че са богати на фибри, защото реално съдържат цялото зърно (триците например са само обвивката), което е перфектно за добра перисталтика. Те са и богати на минерали, което ги прави още по-добра храна.
Фибри има в растенията – зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите храни, бобовите и други. Те се наричат още влакнини, а тялото няма нужда от ензими, за да ги разгражда. Те помагат апетитът да се регулира, защото се усвояват бавно и плавно. Важно е обаче да се консумират достатъчно течности заедно с фибрите, за да могат те да се “движат” в тялото.
А, сега е време за ябълкови кошнички:
– 1 – 5 МАЙ | ДЕСЕРТИ –