Ароматна портокалова торта с лек коледен привкус. Перфектна комбинация на вкусове и текстури.
Плътна и ароматна основа със сушени плодове, нежен кокосов крем в комбинация с портокалово желе и завършек от кокосов солен карамел. Без глутен, веган и без добавена рафинирана захар.
Всички необходими продукти за тази рецепта може да откриете в любимия ми супермаркет Parkmart! В сайта на Parkmart, раздел Блог, ще откриете не само вкусни рецепти, приготвени от мен, но и полезни статии, свързани с храненето. Не пропускайте да разгледате ✌🏻
– виж тук –
– тази рецепта е в партньорство с Parkmart Варна, като продуктите са ми предоставени от тях // мнението ми е изцяло базирано на лични впечатления и рецептите са предложени и приготвени от мен –
Портокалова торта
Съставки
Основа
- 150 г сушени сливи или други сушени плодове, например фурми
- 100 г вода или друга течност: например чай, ядково мляко
- 100 г оризово брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
Желиран слой
- 500 мл портокалов сок
- 100 г кленов сироп
- 30 г желатин / агар-агар
Крем
- 2 кена кокосово мляко
- 100 мл кленов сироп
- 1 кора портокал
- 20 г желатин / агар-агар
Декорация
- 200 г кокосов крем
- 50 г г кленов сироп
- 50 г г кокосова захар
- 1 ч. л. сол
- 50 г кокосово мляко
Начин на приготвяне
- Изцедете портокалов сок и смесете 1 пакетче желатин (10 г) с 3 с. л. от сока и го оставете за 2-3 минути, докато набъбне. Поставете на котлон и загрейте, за да се разтопи
- Смесете с останалия портокалов сок и кленов сироп и разпределете в малка форма с диаметър около 15 см. Оставете в хладилник, за да стегне – трябва да стане твърдо.
- Блендирайте съставките за основата и изпечете във форма с диаметър 20 см на 180 градуса за 15 минути
- След като портокаловата смес е стегнала и е твърда и желирана, внимателно отделете от формата и поставете в центъра на по-голямата форма, върху основата
- Блендирайте съставките за крема, като отново смесите желатина с 3 с.л вода, за да набъбне, а след това го загреете
- Внимателно излейте кокосовия крем около желирания портокалов слой, така че да го покрие и приберете в хладилник
- Най-добре оставете за цяла нощ, за да стегне напълно
- Може да използвате и по-малка форма, за да стане по-висока торта; в този случай направете желирания слой в по-малка форма, например 10 см
- За карамеловия топинг, затоплете кокосов крем с кленов сироп, кокосова захар и кокосово мляко, докато стане еднородна смес и полейте тортата
- Приберете в хладилник, за да стегне леко карамелът
- Декорирайте с портокал и кокосово брашно за ефект “пудра захар”