Галет е термин, който се използва във френската кухня за различни плоски “питки” и десерти. Всъщност може да се приготвят и в солен вариант. Галет е нещо като пай, който обаче не е покрит изцяло, нито пък има само коричка отдолу … той е някак много рустик – звучи точно френско, нали? Идеята е, че изглежда набързо направен и не толкова изтънчен като другите десерти. Подходящ за лятото, следобед, някъде из Франция… ах, размечтах се.
Може да намерите хиляди рецепти – с маслено тесто, с бутер тесто … буквално всякакво! А вътре с пълнеж от сезонни плодове. Моето предложение днес е точно сезонно. Спрях се на любимите праскови или нектарини – и с двете става еднакво добре. Тестото е малко по-нетрадиционно – без глутен и веган – направено с овесени ядки, а моя случай с пресовани ядки от елда. С ароматно какаово масло и лек карамелов нюанс от банан в комбинация с кленов сироп.
Наистина е много летен и лек десерт, който изобщо не е накъртващо сладък. Перфектен е в комбинация със свеж сладолед или пък с ванилов сос.