Картофените кюфтета са класика в българската кухня. Тези обаче са малко по-различни, защото картофите не са варени, а са настъргани. Наричат се още рьощи или rösti – произлиза от Швейцария и първоначално е било вид закуска. Оригиналната рецепта е само от настъргани картофи, оформени като питчици или изпържени като голяма палачинки в тиган. Малко напомня на нашия пататник, нали? И на испанската тортия.
В американската кухня пък се наричат hash browns. Hash идва от френски и буквално означава нарязан/накълцан.
В рецептата използвам и любимото ми козе сирене. Купуваме само домашно от малък пазар в село, близо до Варна.
Смята се, че козето сирене се преработва по-лесно от организма от кравето, тъй като има по-малко лактоза. Защото знаете, че в даден момент млечните продукти се преработват много по-трудно от организма – особено прясното мляко. Козето сирене има по-различни структура на протеина от кравето. Масовата продукция не е толкова голяма и повечето кози успяват да живеят по-“зелено” от масово отглежданите крави.
Твърдото или прясно солното козе сирене има прекасен аромат и солен вкус и е перфектно допълнение към тази рецепта. Разбира се, е богато на полезни ферментирали бактерии, които са добри за чревната флора. Ако не избягвате млечните продукти или ако се опитвате да ги намалите, може да включвате повече козе сирене в храненето си. Но, разбира се, гледайте да е качествено. Ако нямате достъп до домашно или фермерско, Хармоника също имат.
4 коментара
Дали може да се замени сиренето с тофу или ядково ?!… :/
С тофу, да, ще стане със сигурност. С ядково сирене по-скоро не, защото обикновено са на основа кокосово масло и то се разтапя и предполагам просто ще се смеси с останалите съставки
За нищо не стават!
Благодаря за обратната връзка!