Здравей, отктомври!
Тиквата с ориз е един от най-любимите ми десерти от детсвото. Много мои познати никога не бяха чували за него и никак не им звучеше вкусно. Но всъщност тиквата с ориз съчетава два десерта – мляко с ориз и печена тиква. Когато бях малка обожавах млякото с ориз на баба…поръсено с канела, топло, ароматно, сладко … мммм! Май няма нищо по-хубаво от това да си дете :)) Майка ми от друга страна, винаги е твърдяла, че мляко с ориз не може да прави, но за сметка на това ми правеше тиква с ориз. Това е любимото ни зимно нещо вкъщи.
Рецептата е много лесна – сварен ориз на дъното на тавата, сварени парчета тиква отгоре и заливка от яйца, мляко и захар. Всичко се пече във фурната до готовност. В моята версия заливката е от яйце и оризово/кокосово мляко, с което напоследък експериментирам. Млякото няма добавени подсладители, но сладни и е много приятно за десерти, за кафе или за каквата и да е алтернатива на кравето мляко. Преди да си го хапна, добавих мед, но тиквата е достатъчно сладка в интерес на истината.
2 коментара
Яйцето с какво може да се замени?
Хмм, може да може да се запече и без него, но по-скоро не бих го заменяла