Пицата е едно от най-любимите неща на човечеството. Въпреки че нищо не може да отстъпи на класическата пица, понякога е интересно, вълнуващо и най-вече вкусно да опитваме нови и различни нейни версии. Приготвяла съм пица с нахутено брашно, а сега е ред и на пицата с блат от киноа. Тя е без глутен и е изключително сполучлива – блатът се получава достатъчно стегнат, за да не се разпада като я хванете, а е супер вкусна!
Пицата произлиза от Италия или по-точно Неапол. Има два класически вида – неаполитанска (с дебела коричка) и римска (с тънка коричка). Преди година имах възможността да посетя мастър клас във Флоренция по правене на пица и джелато. Струва си да му хвърлите поглед, защото е супер интересен. Не бих заменила класическата пица, а когато залагам на нея, винаги търся качествена – това в моя случай означава да ходя в заведения, които предлагат пица с квас.
Защо киноа?
В интерес на истината пица може да се получи с много, много различни продукти – като започнем от тиквичките, минем през кайма (да, има пица с пилешка кайма) и стигнем до всякакви безглутенови брашна. В случая залагам на киноата, която е вкусна и интересна храна. Последните години тя стана доста популярна и въпреки че не е локална храна за България (а, това да се храним с локална и сезонна храна е едно от най-важните неща) е интересен продукт, който си струва да включваме в менюто си.
Киноата е псевдо зърно. Псевдо зърната (като амарант, елда, чия, киноа) съдържат повече протеин от зърнените храни като царевица, пшеница, лимец, спелта, овес, ръж, ориз и т.н. и по-малки количества витамини от група Б. Минералите в псевдо храните са свързани по различен начин и се абсорбират по-трудно, ако не са правилно приготвени. Те също така често имат по-високо съдържание на танини и сапонини, които могат да направят храната по-горчива и да затруднят някои микронутриенти да се абсорбират. Това обаче се променя чрез НАКИСВАНЕ, ИЗМИВАНЕ И ПОКЪЛВАНЕ!
Накисване? ЗАЩО?
Накисването помага за премахването на фитатите от храните. Всички семена, зърнени, бобови и изобщо растителни храни имат “защитна система” и анти-нутриенти, които включват фитинова киселина, лектини и други ензимни инхибитори, които предпазват семената от вредители и предварително покълване.
Ако не приготвяме правилно тези храни, приемаме и тези анти-нутриенти. Например фитиновата киселина се свързва с фосрор, калций, магнезий, мед, желязо и цинк и пречи за тяхната абсорбация, следвателно води до дефицити на минерали, пропускливи черва и т.н.
Фитиновата киселина също така играе ролята на ензимен инхибитор (забавя действието) и блокира производството на амилаза, трипсин, пепсин и т.н., които са необходими за правилното храносмилане и абсорбация на нишесте и протеини. Това води до стрес за панкреаса и размножаване на бактерии.
Това са само част от действията на тези анти нутриенти и нашите предци са открили перфектен начин да се справят с тях – накисване, измиване и покълване!
Всички зърнени, бобови, ядки и семена трябва да преминат някаква “обработка”, за да се приемат и преработят оптимално от организма.
Поради тази причина е важно да накиснем киноата, а в случая това накисване не само помага за абсорбирането й, но и я прави по-влажна, съответно като я блендираме има перфекна консистенция.
10 коментара
Направих пицата от киноа и стана страхотна,много благодаря за рецептата,семпла,лесна и многооо полезна-вече е записана в тетрадката с любими рецепти.Поздравления!
Много, много се радвам и най-вече благодаря за коментара! Обратната връзка е много важна :))
Водата каква трябва да е топла, студена…?
Нормална 🙂 Може и леко топла, но тя после изстива така или иначе
Здравей, Ани 🙂 това е третата безглутенова рецепта от блога ти, която правя – и 3те станаха невероятни (от раз). Пиша тук, защото експериментирам с безглутенови блатове за пица от години и искам да ти кажа голяяяямо Благодаря! Този ми стана любим. Определено е най-сполучливият, лесен!, лек и ненатрапчив от тях (и супер полезен, и веган, иииии…). С две думи мисля да приключвам ерата с експериментите и да се спирам на този 😅 Поздрави на теб и на любима родна Варна. ❤️
Хеей! Много, много ти благодаря и се радвам, че се е получила добре! Поздрави и на теб от Варна ❤️
Здравейте, след поръсване със сирене може ли пак да се запече във фурна?
Здравейте, да! Няма никакъв проблем
[…] Пица с блат от киноа […]
[…] Пица с блат от киноа […]