Лека и ароматна сурова лятна торта с дъх на боровинки! Не изисква печене, което я прави перфектна за лятото. С аромат на бял шоколад благодарение на какаовото масло и лека сладост. Тази торта е изключително лека и свежа .. а ако използвате горски боровинки, това ще я направи още по-ароматна.

Аз лично сравнително рядко правя сурови торти, защото са ми някак скучни така да кажа. И винаги с еднакъв вкус. Но пък човек трябва да експериментира и тази торта се оказа доста добро попадение.
Тази торта е новата юнска рецепта за Parkmart -> имаме ежемесечна поредица рецепти, приготвени с продукти от магазина. Всички предишни рецепти може да откриете тук. А в блога на Parkmart освен моите рецепти, ще откриете и кратки образователни статии от мен.
Какво е необходимо за тази сурова торта с боровинки?
- бадеми – сурови // може да се заменят и с други ядки
- фурми – ирански, от картонена кутия – сочни и подходящи са за блендиране
- кокосово масло – сурово пресовано
- боровинки – пресни, за предпочитане горски
- кокосово мляко от кен Зоя – изберете пълномаслено кокосово мляко, а не такова, на което пише light
- кленов сироп
- какаово масло Зоя (разфасовки 60 г и 150 г) – за предпочитане не го заменяйте с кокосово, защото именно то придава аромата и вкуса на бял шоколад
- желатин или агар
всички необходими продукти може да откриете в супермаркет Parkmart


Ако решите да пропуснете желатина / агара, най-добре охладете предварително кокосовото мляко в хладилник, така че да се отдели само гъстата част (сметаната). Би било добре да използвате 3 кенчета в този случай. Използвайки само гъстата част, може да избегнем стягането / желирането и да разчитаме на това тортата да стегне само от сметаната и какаовото масло.

– тази рецепта е в партньорство с Parkmart Варна, като продуктите са ми предоставени от тях // мнението ми е изцяло базирано на лични впечатления и рецептите са предложени и приготвени от мен –

Сурова торта с боровинки
Съставки
Основа
- 150 г бадеми
- 100 г фурми около 10 бр
- 50 г кокосово масло
Крем
- 300 г боровинки*
- 2 кен пълномаслено кокосово мляко
- 120 г кленов сироп или мед
- 100 г какаово масло
- 10 г желатин или агар
- 1/2 сок портокал
Декорация
- боровинки
- бял шоколад
- натрошени какаови зърна
Начин на приготвяне
- Блендирайте съставките за основата и разпределете във форма за торта (с диаметър около 20 см)
- За крема разтопете какаовото масло на водна баня и блендирайте всичко без желатина до хомогенна смес
- Смесете желатина с 2-3 с.л. от сместа и разбъркайте добре, докато набъбне
- След това затоплете на котлон, докато се разтопи
- Добавете към сместа и блендирайте
- Алтернативно за веган вариант може да използвате агар-агар според инструкциите на опаковката
- Разпределете крема върху основата и приберете в хладилник за няколко часа
- След като тортата е стегнала, може да декорирате с разтопен на водна баня бял шоколад и боровинки
Бележки

1 коментар
Здравейте Ани,
Имах неуспех с направата на тази торта и много ме е яд!
Искам да попитам, дали трябва кокосовото мляко да се затопли при направата на крема?
След като стоя в хладилник цяла нощ, крема все още не е стегнал, което много ме озадъчи, тъй като желатина и какаото трябваше да са се втвърдили….
Имала ли сте подобни неуспехи при първите опити с тази рецепта?
Бихте ли ме посъветвала какво да променя?