Тази седмица ще бъде посветена на сладоледите …. все пак е лято, нали? Нищо че никак не се усеща като лято – сравнително често вали и е хладно и нещо сякаш е много различно? След двете предложения за бананов сладолед, сега идва ред на нещо малко по-различно.
Днес сладоледът е на основа кокосово мляко, но всъщност може да се направи и бананов. Карамелът е от една най-обикновена съставка – ФУРМИ! Но пък става толкова вкусен, че ще си оближете пръстите.
Малко по-трудното на този сладолед е, че както при бананите е добре да са начупени, така и тук е добре кокосовото мляко да е предварително замразено във формички за лед, но пък дори да го замразите директно в кутия, пак се получава много добре. В рецептата ви разказвам повече за двата варианта.
Кокосово мляко
Всичко, което ви е необходимо е 1 кен кокосово мляко или сметана. На някои консерви пише milk, на други cream. Cream обикновено е с по-голямо съдържание на кокос и е по-добрият вариант. Кокосовото мляко в консерва е гъсто и плътно – то се различава много от млякото за пиене в картонени кутии. С него се приготвя прекрасна кокосова сметана.
Продава се в почти всеки супермаркет, най-често до продуктите за суши. Има го в био магазините и в някои китайски / индийски.
Единственото нещо, за което трябва да внимавате е, че има light версия, която е доста обезмаслена и не е подходяща за всички рецепти (особено за сметаната). Също така, колкото по-изчистен състав (само кокос и вода), толкова по-добре!
Фурми
Фурмите, които харесвам най-много са ирански и се продват в картонени кутии. Повечето други фурми имат добавена захар или глюкоза. Другите ми любими са medjool фурмите.
С тях се постига прекрасен карамел, който много интересно се оказва, че не замръзва във фризера. Във всички десерти, които съм правила (Сникърс например), както и този сладолед, слоят карамел от фурми не замръзва.
- На снимките използвам кутия за храна Bring my lunch от Natural Leaf