На 3 август Габи стана на 1 година. Приготвих й мини торта без захар и глутен, с която направих домашна smash cake фотосесия…или иначе казано снимки, на които тя размазва тортата и яде с ръце.
Рецептата е много лесна и бърза …. тортата не е сладка, разбира се – ако вие ще хапвате, сложете кленов сироп 🙂
За нас приготвих торта „плодова пита“ – пак същата на вид, с пандишпанови блатове и крем от маскарпоне, но със захар – рецептата е в сайта тук
На Габи все още не давам захар, освен плодове. Иначе е захранена с всички алергени – детето трябва да яде яйца и млечни, ако ще я приготвяте!
Отдолу ще видите рецептата за тортата, а тук оставям нещо, което бях написала за повода – ей така, да ми е спомен .. и да го видите и вие 🙂
1 година Габи! Една година, изпълнена със смисъл. С уроци. С моменти. Минала като миг, разбира се. С уроци, че животът е тук и сега. Че си струва. Че е интересен.
Няма нещо по-велико от това да наблюдаваш как едно малко човече изучава света ежедневно.
Една необременена душа.
Без очаквания.
Без предрасъдъци.
Без „трябва“ и „не може“.
Едно любопитно човече, готово да изкачи всеки връх, за да види какво има отгоре и да го вземе.
Една година прегръдки, една година първи емоции & безкрайно учене на търпение.
Първо завъртане.
Първо сядане.
Първо изправяне.
Първо зъбче.
Първа крачка.
Но и първо падане..първо боледуване..
Толкова неща за първи път. И после за пореден.
За първи път мама.
Да си всичко за някого е колкото велико, толкова и страшно.
Мама за първи път … но и завинаги.
Невинаги е любов от първата секунда, но е любов завинаги.
Честита да си!
Smash cake
Съставки
Блатове (за 2 бр)*
- 2 бр яйца
- 1 бр банан
- 80 г бадемово брашно
- 50 г кисело мляко + щипка сода
- ванилия
Крем
- 500 г маскарпоне
- 2-3 с. л. кисело мляко
- плодове
Начин на приготвяне
- Намачкайте банана и смесете с яйцата
- Добавете бадемовото брашно и киселото мляко
- Разбъркайте добре и разпределете на две
- Разпределете във форма и изпечете за 25 минути на 180 градуса
- Охладете блатовете (аз ги изрязвам с купичка, за да са равни)
- Смесете маскарпонето с киселото мляко – за да стане по-рядко
- Намажете блатовете и измажете отстрани
- Декорирайте с малини
- За възрастни може да полеете с кленов сироп