Знаете, че обичам много да си приготвям оризовите банички за закуска, наскоро обаче осъзнах, че никога нe съм приготвяла “цяла” или по-голяма баница. Сетих се, че една от любимите ми вариации на баница, която майка ми приготвя е баница с лапад! Всяка година вкъщи, в килера (любимото място!) имаме бурканчета със задушен лапад.
За тази рецепта вече нямаше останали бурканчета лапад и точно заради това го замених със спанак. (Само на мен ли винаги ми напомня на Попай и колко здравословни и силни ще сме, ако ядем спанак? ха-ха)
Знам, че баницата е едно от най-класическите български ястия (само сармите я бият, нали?) и всеки я приготвя по различен начин. Никога, ама никога не съм яла две еднакви баници. Въпреки че може би се предава в поколения и при нас баба ми е “учила” и майка ми и мен, то баниците и на 3-те ни се различават във вкуса. Всеки я пречупва през някаква призма.
Именно заради това днес ви предлагам една малко по-различна алтернатива на баница и ви показвам, че и с други продукти се получава – използвала съм оризови кори, които са много лесни за работа (и са без глутен, което е плюс за хора, които имат непоносимост) и съм добавила няколко по-нетипични неща като да добавя спанак.
Целта ми е да ви покажа, че може да използвате каквото имате под ръка и каквото обичате. Баницата ще се получи и с класическите 3 съставки (яйца, кисело мляко и сирене) … тук, пишейки това, осъзнавам, че те са класически за мен, но всъщност доста хора я правят с олио, с прясно мляко, с газирана вода …
Та така .. създайте плънка по свое усмотрение, а аз ви споделям какво сложих в моята 😉
Как се работи с оризови кори?
- Пригответе си 2 големи чинии. Едната напълнете с малко вода, колкото да може да покрие 1 кора.
- Потопете за кратко 1 оризова кора във водата или намокрете под течаща вода на мивката (но вариантът с две чинии е по-оптимален, тъй като не тече вода навсякъде)
- Може да оставите кората за 10 секунди във водата, но след това я преместете в сухата чиния, тъй като ще продължи да омеква. Не я оставяйте за твърде дълго, защото ще стане много жилава и трудно ще се работи с нея
- Поставете от плънката в кората и завийте внимателно като плик, за да не се разтича настрани
- Прехвърлете в тавичка или тиган в зависимост от това какво приготвяте
КЪДЕ да ги намерим?
- Фантастико
- Metro
- Kaufland (по-малки са)
- Bulmag (Варна/Шумен)
- Китайски магазини (в София на ул. Пиротска със сигурност)
П.С ако се сещате за още магазини и места, където сте намирали оризови кори, моля пишете ми 🙂