Как ви звучи торта с 4 грама захар на 100 грама? Как ви звучи торта без глутен? А, без млечни продукти? А, как ви звучи и тази торта да е вкусна? Невероятно лека, невероятно вкусна, ароматна, пролетна, розова! Всичко, което може човек да иска от една торта, нали? Представям ви пролетна торта без глутен и без млечни!
Блатът се пече само 10 минути, а кремът буквално се разбива с миксер! Това се казва бърза и лесна торта!
Какво използвам в тази рецепта?
Използвах 100% плодово смути за сиропиране, за “сладкото” от ягоди и в крема. Преди време открих този начин за сиропиране на блатовете и винаги го използвам – придава сочност и много лека сладост без да използвам захарен сироп или друг подсладител. Препоръчвам да опитате, когато приготвяте десерти.
Блатовете са от бадемово и кокосово брашно. С кокосовото брашно работя отдавна и го използвам най-често в бананови палачинки. Особеното при него е, че абсорбира изключително много течност и сместа много бързо става гъста и трудна за работа. После обаче остава влажна, така че не прекалявайте с него. Ако нямате бадемово брашно, може да смелите бланширани бадеми фино с чопър или блендер.
Третата по-интересна съставка в тортата е подсладителят, който избрах този път: ксилитол!
Какво е ксилитол?
Ако ме следите, може би знаете, че използвам кокосова захар в почти всеки мой десерт и съм й голям фен, заради ниския гликемичен индекс (не вдига кръвната захар) и хубавия, карамелов вкус, цвят и аромат. Преди време обаче си купих ксилитол и най-накрая дойде време да експериментирам с него.
Ксилитолът е естествен подсладител (всъщност вид алкохол), който се извлича от кората на дървета, най-често от бреза. Той е като бял прах и е много сходен на захарта – има сладък вкус, но изключително нисък гликемичен индекс, което го прави подходящ за хора, избягващи захар по един или друг начин, дори и диабетици, тъй като се метаболира по-различен начин. Ксилитолът има лек охлаждащ ефект.
Важно! Не бива да се прекалява с този подсладител и да се консумират повече от няколко супени лъжици на ден, защото може да има слабителен ефект. Тоест дори да е хубав и подходящ, не го добавяйте във всичко, което консумирате :)) Хубав факт е обаче, че се смята, че е полезен за зъбите и потиска бактериите в устната кухина, заради това може да го откриете и в пастите за зъби.
В тази рецепта използвам 50гр ксилитол, което разделено на 8 парчета е около 6 грама.
Какво можем да заменим?
ПОДСЛАДИТЕЛ -> може да използвате кокосова захар вместо ксилитол. В тази рецепта й “изневерих”, защото исках блатът да е светъл и да експериментирам с нещо ново. Използвайте същия грамаж кокосова захар или сурова тръстикова.
СИРОПИРАНЕ -> освен плодово смути или сок (100% плод), може да използвате ядково мляко, също пасиран компот или течен подсладител като кленов сироп и агаве, който да разредите с малко вода. Разбира се, и класическият захарен сироп, който може да направите като разтопите кокосова захар.
СЛАДКО ->Ако не искате сами да си приготвите ягодовото сладко, може да го замените с готово. Например този конфитюр от ягоди или това сладко с чия.
ПЛОДОВЕ -> заменете ягодите с всякакви други плодове – боровинки, малини и т.н. В този случай може да използвате и друго смути със съответните плодове.
КРЕМ -> заменете кокосовата сметана с маскарпоне или друг любим млечен продукт по избор.
* За кокосовата сметана е необходим 1 кен кокосово мляко или сметана (cream или milk), които се продават в повечето големи супермаркети, в био магазините и в някои индийски магазинчета.
Надявам се тази пролетна торта без глутен и без млечни да ви хареса и искрено ви окуражавам да я опитате – приготвя се толкова бързо, че чак аз не можах да повярвам. А, всички, които я опитаха възкликнаха, че е изключително вкусна!
– рецептата и постът не са спонсорирани от Frudada, а смутито е закупено със собствени средства. Споделям продукти, които използвам в ежедневието си, смятам, че са добри и искам да подкрепя българските брандове –
– 1 – 5 МАЙ | ДЕСЕРТИ –
2 коментара
Прекрасна рецепта и снимки! 🙂 Веднъж разбита, кокосовата сметана може ли да спадне? Благодаря предварително,
Не ми се е случвало, особено ако се държи в хладилник. Оставяла съм торта по няколко дни и не е имало проблем – сметаната си стои същата и даже се стяга още.