10. Екзотично. Днес си говорим за разни по-нетипични неща. Такива са пролетните рулца. Те са типично азиатско ястие като в различните държави се приготвят по различен начин. Често са пържени като дори обвивката варира – може да е тънки кори (като нашите кори за баница или така наречените filo pastry на английски) или оризови кори (каквито използвам и аз). Те са безглутенови и много лесни за ползване, освен това не е нужно да минават термична обработка. Правят се от ориз и вода, а понякога има и добавено нишесте от тапиока. Този тип пролетни рулца са типична за Виетнам. Като там често ги правят с пресни и хрупкави зеленчуци, почти винаги има оризови нудъли и някакъв протеин като скариди, тофу или дори месо. Почти винаги са в компанията на фъстъчен сос.
Оризови кори има в:
- Метро
- Булмаг
- индийски & азиатски магазини
- София: китайски магазин на Пиротска
- Фантастико
Може да импровизирате страшно много, виждала съм дори плодови. Самите оризови кори трябва да се намокрят, за да омекнат и след това се навиват като рулца. В моята версия задушавам предварително зеленчуците и ги овкусявам с мисо*. Добавям подправки и хранителна мая. Пълня рулцата и след това леко запичам на тиган за още аромат и хрупкавост. Може да изпечете и във фурната – така стават съвсем хрупкави.
Използвам оризови кори и за “банички” с пълнеж от яйце и сирене. Не съм пробвала, но ще се получи и тиквеник и разни сладки десерти, общо взето всичко, за което бихте използвали кори за баница. Оризовите кори вече се намират в повечето супермаркети (често на щандовете с продуктите за суши), но ги има и в индийски/китайски магазини.
* Мисо е японска подправка, която се получава чрез ферментацията на соя, сол и гъба плесен. Получава се гъста паста, която се използва за сосове и супи (като традиционната мисо супа). Има различни цветове мисо (според ферментацията), които са различно солени. Често се добавя ориз, пшеница или ечемик, които също ферментират и допринасят за изключително богатия набор от минерали, аминокиселини и витамини в състава на мисото. Освен супер полезните свойства на ферментиралите продукти, мисото добавя и вкуса умами – 5тият вкус!
Вие обичате ли екзотични храни и кои са любимите ви?
– част от Healthylicious Challenge –