Сладко БЕЗ захар? Да! Мисията възможна! С печени плодове и много, много аромат! Издържа цяла зима и е тооооолкова вкусно!
Изпробвани плодове (издържали цяла зима!):
➱ череши
➱ ягоди
➱ вишни
➱ кайсии
➱ праскови
➱ круши
➱ ябълки
➱ смокини
Опитвали ли сте? Аз това лято ще направя още повече, защото са супер вкусни! Черешите са ми най-голям фаворит!
КАК?
1. Почистете плодове и ако са големи ги нарежете // ако са малки като ягоди и череши, ги оставете цели
2. Разпределете в тава и сложете във фурната на 150 градуса
3. * опитвала съм и в тенджера, където се сваряват, така че това също е вариант
4. Печете за няколко часа – зависи от количеството, но целта е да се сгъстят. Разбърквайте на всеки 20-30 минути и не увеличавайте температурата, защото загарят. При нужда ги намачкайте леко с вилица
5. Целта е да се получи гъста консистенция като пюре
6. Ако прецените, че искате да са по-сладки, може да блендирате фурми или да добавите подсладител по избор като кленов сироп, сироп от фурми, от кокос, кокосва захар и дори мед
7. По принцип няма нужда, но ако държите на по-гъста и желирана консистенция, добавете малко пектин
8. Може да добавите аромат като есенция ванилия или дори етерично масло
9. Разпределете в бурканчета – на черешите изключително много им отива пръчка канела в средата
10. Затворете бурканчетата, наредете в тенджера, покрийте с вода и сложете на котлона
11. След като водата заври, засечете 10-15 минути и консервирайте бурканчетата
12. Сладкото е готово!
Към това сладко без захар, разбира се, може да добавите подсладител по избор. като например:
- смлени фурми
- мед
- кленов сироп
- тръстикова захар
- кокосова захар
.. и каквото обичате! Въпрос на вкус е и на това колко са сладки самите плодове. На мен лично дори вишните без захар много ми допадат, въпреки че са леко кисели.
– изтегли моята книга с рецепти –
последвай ме и в Instagram!
Сладко без захар
Съставки
- Плодове по избор
Начин на приготвяне
- Почистете плодове и ако са големи ги нарежете // ако са малки като ягоди и череши, ги оставете цели
- Разпределете в тава и сложете във фурната на 150 градуса
- * опитвала съм и в тенджера, където се сваряват, така че това също е вариант
- Печете за няколко часа – зависи от количеството, но целта е да се сгъстят. Разбърквайте на всеки 20-30 минути и не увеличавайте температурата, защото загарят. При нужда ги намачкайте леко с вилица
- Целта е да се получи гъста консистенция като пюре
- Ако прецените, че искате да са по-сладки, може да блендирате фурми или да добавите подсладител по избор като кленов сироп, сироп от фурми, от кокос, кокосва захар и дори мед
- По принцип няма нужда, но ако държите на по-гъста и желирана консистенция, добавете малко пектин
- Може да добавите аромат като есенция ванилия или дори етерично масло
- Разпределете в бурканчета – на черешите изключително много им отива пръчка канела в средата
- Затворете бурканчетата, наредете в тенджера, покрийте с вода и сложете на котлона
- След като водата заври, засечете 10-15 минути и консервирайте бурканчетата
- Сладкото е готово!