Една прекрасна торта, която е толкова лека и ароматна, че няма как да й откажеш :)) Блатовете са тънки с кокос и подсладени със сушени плодове (избрах бели черници). Кремът е с какаово масло за лек аромат на бял шоколад.
Плодов слой от любимо смути или просто блендирани любими летни плодове. Тортата е без глутен, веган и се вписва в АИП.
Лятна торта с кокос
Прекрасна торта, която е толкова лека и ароматна – блатовете са с кокос и сушени плодове, а кремът е с какаово масло за аромат на бял шоколад
250гплодово пюре или смути Frudadaизползвах малини и боровинки
Крем
2кенакокосово млякоот хладилник
50гкакаово масло
30гкокосов или кленов сироп
3капкиетерично масло по желаниехаресвам цитрус
Начин на приготвяне
Блат
Блендирайте съставките за блата до хомогенна консистенция
Поставете хартия за печене във формата за торта и разпределете половината смес
Изпечете на 160-170 градуса за около 45 минути – идеята е блатът да се изпече, да хване лек загар и да стегне
Изпечете и втория блат и охладете много, много добре
Крем
Поставете предварително кенчетата кокосово мляко в хладилник
Вземете само гъстата част (отделя се отгоре), добавете разтопено какаово масло и подсладител и разбъркайте добре, за предпочитане с миксер
Приберете крема в хладилник, за да се охлади
Плодов слой
Смесете смутито или блендирани плодове по избор с желатин – желатинът се смесва с 3 с. л. вода, разбърква се, за да набъбне и след това се затопля, за да се разтопи
Разпределете плодовата смес във форма за торта или в по-малка – аз използвам по-малка за ефект на тортата
Приберете в хладилник, за да стегне
Сглобяване
Сглобете тортата като внимателно обърнете блата върху поставката, която ще използвате. Блатовете са много нежни и чупливи, така че внимавайте много и си помагайте с хартията, върху която са изпечени
Сложете малко от крема, като е важно вече да е стегнал, преди да го използваме. След това добавете желирания слой в средата и продължете с крема, за да стане сравнително равен слой
Сложете втория блат – аз лично го обръщам, като той леко се начупва, но после го пооправям
Добавете още крем и украсете – може да измажете страните
В самия крем може да добавите боровинки, ягоди или парченца банани
Декорирайте с плодове и охладете много добре
Бележки
може да се използват само фурми или други сушени плодове
Здравей! Аз съм Ани, на 29 години от град Варна. Сетифициртан хранителен терапевт към NTA, USA, а в момента се обучавам и за хранителен терапевт към ION, UK и те каня в моя вкусен свят. Зодия риби, мечтател и пътешественик по душа. Човек, който обича да създава и да твори ;)