Този летен тарт се оказа един от най-вкусните и леки десерти, които съм правила! А дори не съдържа плодове … или поне не на пръв поглед! Базира се на рецептата ми за здравословен крем, а тайната съставка е СЛАДЪК КАРТОФ! Преди време бях приготвила уникален чийзкейк без чийз … точно със сладък картоф, който се пече и беше да си оближеш пръстите.
Този летен тарт е веган и без глутен, изключително лек, ароматен и вкусен, няма как да не ви хареса!
Днес искам да си говорим малко повече на една интересна тема. Последните седмици уча доста по-задълбочено точно за храносмилателната система и едно от нещата, за които се замислям е … дъвчем ли достатъчно? Като малка това да си изяждам първа порцията беше като състезание и беше едва ли не готино, което означаваше, че се храня изключително бързо.
Знаете ли, че всъщност храносмислането започва още в устата (всъщност то започва още в мозъка, който получава сигнали като аромати и визуални и започва да дава сигнали за отделяне на хормони и ензими), но още в устата започва разграждането на въглехидратите.
По-голямата част от всички вещества се абсорбират в тънките черва – всъщност там се случва най-важната част, но за да стигне храната до там тя минава през хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника (началото на тънките черва) и най-важната част е тази храна да е превърната в еднородна смес (нарича се химус). Този химус е смес от храна, солна киселина, ензими и т.н.
При недостатъчно сдъвкване на храната не само затормозяваме храносмислателната система изключително много, но това често предизвиква подуване и газове – замисляли ли сте се, че само чрез по-добро дъвчене е възможно да се редуцира подуването?
В научните проучвания се твърди, че е добре една хапка храна да се дъвче около 30 пъти! Уау!
Аз определено се замислям много и се опитвам да се храня много по-осъзнато, сядайки на масата, обръщайки внимание на храната, отделяйки време, без да се разсейвам. Опитвам се да не преглъщам като патките както се казва, а наистина да дъвча и да осъзная процеса.
А вие?