Не мога да пропусна да ви споделя това ястие, докато още е зима. Защото е перфектната #СезоннаХрана
Семпло, изключително бързо и вкусно.
Основата е пюре от един любим мой зеленчук – жълта ряпа или брюква. Открих я преди около 3 години, когато живеех в Шотландия. Там преобладават кореноплодните зеленчуци и една такава голяма жълта ряпа струва около 50 пенса.
Когато живееш няколко години (учих бакалавър там) в такава дъждовна и сива страна, където почти няма нищо свежо, не може да живееш само на картофи и изведнъж откриваш напълно нови неща. Има си някакъв чар. Добре че съм любопитна и вземах всичко, което видя в магазина.
Брюквата може да се нарича ряпа, но няма нищо общо с нея – изобщо не е лютива. По-скоро е нещо средно между морков, картоф, тиква, корен целина … всъщност прилича най-вече на себе си.
В големите вериги я открих в Lidl, но най-вероятно се намира и на много други места, най-вече по пазарите.
Пюрето приготвям като сварявам брюквата с 2-3 моркова и сладък картоф. След това ги намачквам добре – аз лично харесвам намачкано пюре, а не блендирано, но е въпрос на вкус. Добавям домашно гхи (=най-вкусното и ароматно масло), сол, пипер и подправки – мащерка, самардала – придават чудесен вкус.
Към пюрето може да добавите и други зеленчуци по избор – включително лук, тиква, корен целина и т.н. – колкото повече, толкова по-добре! Чревната ни флора обича разнообразието 😉
Това, което виждате върху пюрето са кюфтенца със скрити зеленчуци. Използвам кайма от пасищно отглеждани животни и това е единствената, която консумирам. Тази е телешка и съм я смесила с блендиран морков, лук и имах малко парче корен от целина, които също добавих. Щедра добавка от подправки, а след това са изпечени в air fryer.
Това напоследък ми е любим уред – вече съм използвала на 2 различни марки … защото всички в семейството ми се развълнуваха, та се upgrade-нахме.
Интересно ли ще ви е да покажа и още рецепти за air fryer?
Кюфтенцата стават бързо там – сочни са, не цапат, не пръскат, не добавям мазнина и като цяло ми е супер удобно да приготвям такъв тип храна там. Както и “пържените” сладки картофки.