Както вече знаем, глюкозата е предпочитаният източник на енергия за тялото. Когато се опитваме да възстановим метаболизма и хормоналния баланс, е важно да избираме правилните форми на въглехидрати, да ги комбинираме с протеини и мазнини и да ги консумираме умерено.
❓Въглехидратите са:
основен източник на енергия
помагат детоксикацията на черния дроб (той има нужда от глюкоза). Ако черният дроб не функционира правилно, това може да доведе до хормонални проблеми (излишен естроген), храносмилателни проблеми и натрупване на токсини
нужни са за функцията на щитовидната жлеза (тя има нужда от глюкоза, за да превърне хормона T4 в активната му форма Т3) – щитовидната жлеза отговаря за метаболизма!
❓Как?
умерено количество въглехидрати в комбинация с добър източник на протеин
подкрепа за щитовидната жлеза като поддържаме стабилна кръвна захар през деня – за доста хора храненето в рамките на 1 час след ставане, помага да се намали стреса в организма (повече тук)
не всички въглехидрати са еднакви, разбира се. Едни от най-добрите са например кореноплодните зеленчуци. Също така плодове, качествен мед (съдържа субстанция подобна на инсулина и помага на тялото за кръвната захар) и т.н.
aneliyaganchevaКакто вече знаем, глюкозата е предпочитаният източник на енергия за тялото. Когато се опитваме да възстановим метаболизма и хормоналния баланс, е важно…Основниpizza, sweet potato, collagenEuropean Принтирай
Порции: 1
Време за подготовка:
Време за готвене:
Хранителни факти за порция240 kcal калории2 г мазнини
Оценка 5.0/5
( 1 гласували )
Съставки
150 г изпечен сладък картоф
20 г кокосово брашно
10 г колаген или протеин на прах*
сол + подправки
Приготвяне
Изпечете предварително сладък картоф като го сложите цял във фурната на 160-170 градуса за поне 40 минути и дори повече, най-често го правя от предната вечер и го използвам студен - така е по-лесен за оформяне
Намачкайте картофа и добавете брашното и подправките. Съвсем лесно се оформя тесто, което дори не е лепкаво
Върху хартия за печене оформете тънък блат с ръце
Изпечете в предварително загрята фурна на 150-160 градуса за около 15 минути
След това с помощта на дъска или чиния го обърнете. Върнете във фурната за около 10-тина минути, за да се запече и от другата страна
На снимката е с намачкано авокадо, гъби и маслини, но може да добавите абсолютно всичко, дори доматен сос
* Не увеличавайте градусите на фурната, защото може да изгори бързо
Бележки
може и да се пропусне и да се добави само 30 г кокосово брашно, идеята е да има допълнителен протеин и да се постигне по-еластична текстура
* Използвам този колаген и съм много доволна – може да използвате код Ani5 за 5% отстъпка * Предложение за друга пица с блат от киноа
Здравей! Аз съм Ани, на 29 години от град Варна. Сетифициртан хранителен терапевт към NTA, USA, а в момента се обучавам и за хранителен терапевт към ION, UK и те каня в моя вкусен свят. Зодия риби, мечтател и пътешественик по душа. Човек, който обича да създава и да твори ;)
:(( Не знам къде е бил проблемът – последните 2 години го правя доста често и не съм имала проблем – винаги охлаждам картофа и не пропускам кокосовото брашно обаче
5 коментара
Този блат изобщо не се получи, накъса се отвсякъде, а и аз си скъсах нервите с него 😀
:(( Не знам къде е бил проблемът – последните 2 години го правя доста често и не съм имала проблем – винаги охлаждам картофа и не пропускам кокосовото брашно обаче
[…] Пица с блат от сладък картоф […]
[…] Пица с блат от сладък картоф […]
[…] Пица с блат от сладък картоф […]