Кремообразен домашен ванилов сладолед! Истински вкус, истински чист до последната хапка. С най-качествена бурбонска ванилия.. мечта е!
Без претенции, че разбирам от сладолед … тепърва навлизам в това и пишейки тази рецепта, започнах по-подробно да чета за проценти мазнина – тоест сметана и мляко. Обещавам да опитам различни вкусове и да ви разкажа по-подробно някой ден.. защото кой не обича сладолед? И то качествен и хубав! А именно съотношението на мазнини е много важно и то различава джелатото от сладоледа.



Реших да започна с ванилов сладолед с най-най-готиния екстракт ванилия, в който съм влюбена – това е ферментирала паста бурбонска ванилия с тонка
Опитах рецептата 2 пъти – с кокосова сметана и с животинска сметана и мляко (както е класиката) и разликата в кремообразността беше огромна! Препоръчвам животинската определено, ако искате creamy сладолед.




Ванилов сладолед
Съставки
- 3 бр жълтъци
- 150 г тръстикова захар
- 300 мл мляко
- 400 мл животинска сметана *
- 1/2 с. л. ванилия
Начин на приготвяне
- Затоплете млякото, сметаната и захарта, докато се разтопи
- Ако млякото е завряло, оставете леко да се охлади (до около 70+ градуса да кажем) **
- Разбийте жълтъците в купичка и бавно добавете към сместа като разбърквате непрекъснато, за да не се сготвят и пресекат – може да добавите първо няколко лъжици от млякото към жълтъците и така бавно да темперирате
- Разбъркайте добре и охладете сместа във фризер за около 20 минути, докато започне леко да стяга
- Поставете в машина за сладолед и оставете да се бърка за около 20 минути
- Прехвърлете в кутия и замразете
- Може да се консумира директно изваден от фризера (благодарение на животинската сметана, ако е с кокосова, трябва да се отпусне)