Преди няколко дни започнаха коледните пости. И колкото и понякога да се заклеймява веганството – постите, които са отдавна вкоренени в нашата култура следват същите принципи. За да отбележе и аз този период от годината, въпреки че не постя и не съм веган, реших да приготвя този сладкиш. Който е много бърз, лесен и ароматен. И перфектен за коледния период, защото мирише невероятно. Запрятайте ръкави, защото не е за изпускане 😉
Постен сладкиш с мармалад
aneliyaganchevaПреди няколко дни започнаха коледните пости. И колкото и понякога да се заклеймява веганството – постите, които са отдавна вкоренени в нашата…Веганпостен, сладкиш, веган, кекс, шоколадов, какаов кексEuropean Принтирай
Порции: 8
Време за подготовка:
Време за готвене:
Хранителни факти за порция244 kcal калории5,9 гр мазнини
Оценка 5.0/5
( 1 гласували )
Съставки
250г брашно лимец
150г шипков мармалад -> тук може да използвате петмез от фурми, мед или друг течен подсладител
50г кокосова захар -> може да се пропусне и горния подсладител да се увеличи
30г царевично нишесте
40г разтопено кокосово масло
1 с.л канела
1/2 ч.л индийско орехче
1/2 ч.л джинджифил
бакплувер
≈ 300мл оризово/кокосово мляко или до хомогенна смес
Приготвяне
Смесете всички сухи съставки до получаване на хомогенна смес. Разтопете кокосовото масло и добавете заедно с ядковото мляко. Около 300 мл, но го добавяйте на части докато се получи кексово тесто. Използвах оризово мляко с добавено какао.
Изпечете във форма на 170 градуса докато хване загар -> около 20-30 минути 🙂
Здравей! Аз съм Ани, на 29 години от град Варна. Сетифициртан хранителен терапевт към NTA, USA, а в момента се обучавам и за хранителен терапевт към ION, UK и те каня в моя вкусен свят. Зодия риби, мечтател и пътешественик по душа. Човек, който обича да създава и да твори ;)
Здравейте, може ли да се замени лимецовото брашно с безглутеново брашно? Тъй като трябва да спазва безглутенова диета детето ми, се изкушавам да направя този десерт с готов безглутенов микс.
4 коментара
Извинявам се, но къде се слага сладкото/петмеза от фурми/ в процеса на приготвяне?
В самата смес за тестото
Здравейте, може ли да се замени лимецовото брашно с безглутеново брашно? Тъй като трябва да спазва безглутенова диета детето ми, се изкушавам да направя този десерт с готов безглутенов микс.
Здравейте! С голямо закъснение – не съм пробвала и малко ме съмнява да стане много добре, но трябва да се тества, защото зависи от микса.