Време е и за следващото предложение за Великден. Този път се приближавам максимално до класическия козунак, като заложих на пълнозърнесто брашно, търсейки козуначените конци. Този козунак е пълнозърнест, пухкав, здравословен, веган и най-вече вкусен! В тази рецепта използвам прясна мая, като тя може да се замени със суха. Чрез маята, глутена и доброто месене се постигат търсените конци.
Важно е продуктите да са на стайна температура! Този козунак е изпечен във форма за хляб, но може да го направите в кръгла или дори като кифлички. Козунакът е много ароматен, карамелов заради кокосовата захар и наистина вкусен! Веган козунакът от снимките приготвих с пълнеж от шамфъстък и орехи, като използвах меда с тахан от шамфъстък на Пчелинъ.
Великден е любимото ми време от годината и смятам, че трябва да му се насладим, да го изживеем и да сме наистина тук и сега със семейството. Да месиш козунаци, да боядисваш яйца и да си активен в семейните дейности е наистина прекрасно, особено сега, когато прекарваме наистина много време вкъщи.
Какви са основните аромати в един козунак?
- портокалови и/или лимонови кори ИЛИ няколко капки етерично масло
- аромат: най-често това е есенция ванилия или бадем
- стафиди, накиснати в ром
- розова вода
Идеи за пълнеж
- шипков мармалад на Хармоника, подсладен с петмез (това ми е ФАВОРИТ) (използвайте код Ani10 за отстъпка в Кашон Хармоника)
- мармалад от глог на Хармоника с петмез
- мармалад от сини сливи на Хармоника
- мармалад от сини сливи на био градини Алваново
- мармалад от сини сливи на Eli’s Herbs
- сладката на Rigoni di Asiago – те са 100% плодове
- сладката на Цима с чиа
- домашно сладко без захар
шоколадови & таханови варианти - мед с тахан Пчелинъ (може да използвате код Ani10 за поръчки над 36 лв)
- какаово-лешникова паста Гайо
- лешниково-какаов крем Bett’r
- лешников крем с какао и кокос Benjamissimo
- био какаов крем Nocciolata
- шоколадов крем с лешници и кокосова захар Chocoleya
- любим тахан по избор
Припомням ви и това видео и вярвам, че празниците са за семейството, хубавите моменти, истинската, вкусна храна и неповторимите, неподправени емоции. Ограниченията, вината и желанието за компенсиране на количеството изядена храна изобщо не си струват. Яжте козунак, семейте се, бъдете щастливи, бъдете в настоящия момент и се наслаждавайте на всичко, което ви се случва в живота!
Е, време е да видим какъв е този пухкав, пълнозърнест и здравословен веган козунак!
1 коментар
Благодаря за страхотната рецепта! ❤