8,6K
С тази красива и цветна торта отбелязвам 8-ми март и чакам пролетта с нетърпение. Днес празнуваме всички невероятни жени и съм изумена от силата, красотата и борбеността, които се крият зад една жена. Днес празнуваме женската енергия и ми е толкова хубаво и цветно.
Представям ви и новия сайт на Healthylicious, в който може да откриете не само много рецепти, подредени в различни категории, но и разнообразни статии и полезна информация. Ще се радвам да ми споделите дали новият сайт ви се струва функционален и какво друго бихте искали да видите?
А, сега за тортата…
Когато бях малка и даже до преди 6-7 години най-любимата ми торта беше плодовата пита на сладкарница Неделя. Винаги съм била отбор плодови и ванилови торти, а не шоколадови. Още помня мекия блат, много плътния крем и стабилния слой желирани плодове отгоре.
Отдавна си мисля да я приготвя и най-накрая това се случи. Много исках не само веган и да е подходяща за постите, но и да опитам да е без глутен. Това малко ме затрудни, но след няколко опита, мисля, че се получи доста добър краен резултат.
Тортата е много лека, а кремът изключително пухкав. Перфектен е и за самостоятелен десерт.
Плодова торта
aneliyaganchevaС тази красива и цветна торта отбелязвам 8-ми март и чакам пролетта с нетърпение. Днес празнуваме всички невероятни жени и съм изумена…Без глутенторта,Неделя,плодова пита, желе, здравословно, без глутен, вганEuropean Принтирай
Порции: 8
Време за подготовка:
Време за готвене:
Хранителни факти за порция440 kcal калории21.1 гр мазнини
Оценка 4.5/5
( 4 гласували )
Съставки
За блата /за форма 20Ø/
100г оризово брашно
50г бадемово брашно*
50г тапиока*
50г кокосово масло
100г кокосова захар
150мл ядково мляко
1 ч.л бакплувер
За крема
4 банана
1 кен кокосово мляко (400мл)
100 гр агаве, кокосов сироп или мед
2 ч.л агар-агар (5гр)
За желирания слой
200 мл 100% плодов сок
горски плодове, банан, портокал
2 ч.л агар-агар (5гр)
Приготвяне
Смесете сухите съставки в купа. Разбийте кокосовото масло със захарта до еднородна консистенция. Добавете към сухите съставки заедно с млякото и разбъркайте добре.
Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути или до суха клечка
Разтворете агар-агар в 100мл вода или ядково мляко и оставете да се накисне за 10-15 минути. След това го затоплете на котлон, докато се разтвори напълно
Блендирайте бананите с кокосово мляко и подсладителя. Добавете вече разтопения агар.
Оставете блата за тортата във формата с подвижно дъно. Залейте с крема и приберете в хладилик за няколко часа докато стегне
За приготвянето на желирания слой - разтворете агара в сок (на снимката е използван 100% ябълков сок, но може да използвате любимо свое смути, истински сок, компот, чай или ядково мляко) Затоплете отново на котлон, докато се разтвори
Наредете плодове върху вече стегналия блат за торта и залейте с течното желе
Охладете за няколко часа, докато се стегне
Освободете от формата и нарежете
Бележки
* може да замените двете брашна за 100 гр овесено брашно
* може да използвате 200гр лимецово брашно
Ето и още един вариант на тортата – с друга плодова декорация 🙂
Здравей! Аз съм Ани, на 29 години от град Варна. Сетифициртан хранителен терапевт към NTA, USA, а в момента се обучавам и за хранителен терапевт към ION, UK и те каня в моя вкусен свят. Зодия риби, мечтател и пътешественик по душа. Човек, който обича да създава и да твори ;)
По 1 пакетче желатин за крема и за плодовия слой 🙂 Желатинът се смесва с малко вода, 3-4 с.л и набъбва за около минута. След това се разтопява на котлон или просто се затопля, за да се разтопи. Добавя се към крема 🙂
Здравей Ани! Страхотна рецепта! Чудя се дали бих могла да заместя кокосовото мляко за крема с маскарпоне. Би ли се получило също толкова успешно?
Благодаря предварително! 🙂
Привет! Поредната великолепна торта :))))
При мен се получи малко обърквация – не знаех, че агар-агар трябва да кипне преди да се добави, и съответно при първи опит кремът не стегна. 🙂 Дори за по-сигурен опит, в бъдеще бих стоплила в самото начало цялото количество крем на котлона 🙂
На втори опит се получи (целият крем, в консистенция на супа, върнах на котлона, където изчаках за заври и изсипах отново върху блата). Стегна за по-малко от час 🙂
Споменавам го, защото може да е от полза на някого 🙂
Но както винаги, стане ли дума за торти и десерти, идвам да търся тук. Благодаря, Ани!
Много, много благодаря!! Аз честно казано много по-често използвам желатин, защото съм му хванала цаката, а агарът ме обърква точно като теб 😀 Благодаря за споделянето, дано да е полезно!!!
8 коментара
Здравейте, форма за торта с какъв диаметър сте използвали? Благодаря
20 см
Здравей! Би ли ми препоръчала начин за заместване на агар-агар с желатин и начин за процедиране? Благодаря предварително!
По 1 пакетче желатин за крема и за плодовия слой 🙂 Желатинът се смесва с малко вода, 3-4 с.л и набъбва за около минута. След това се разтопява на котлон или просто се затопля, за да се разтопи. Добавя се към крема 🙂
Здравей Ани! Страхотна рецепта! Чудя се дали бих могла да заместя кокосовото мляко за крема с маскарпоне. Би ли се получило също толкова успешно?
Благодаря предварително! 🙂
Хей! Да, ще се получи със сигурност 🙂
Привет! Поредната великолепна торта :))))
При мен се получи малко обърквация – не знаех, че агар-агар трябва да кипне преди да се добави, и съответно при първи опит кремът не стегна. 🙂 Дори за по-сигурен опит, в бъдеще бих стоплила в самото начало цялото количество крем на котлона 🙂
На втори опит се получи (целият крем, в консистенция на супа, върнах на котлона, където изчаках за заври и изсипах отново върху блата). Стегна за по-малко от час 🙂
Споменавам го, защото може да е от полза на някого 🙂
Но както винаги, стане ли дума за торти и десерти, идвам да търся тук. Благодаря, Ани!
Много, много благодаря!! Аз честно казано много по-често използвам желатин, защото съм му хванала цаката, а агарът ме обърква точно като теб 😀 Благодаря за споделянето, дано да е полезно!!!