Мнооого обичам да си приготвям оризови банички за закуска – индивидуални или пък като цяла баница със спанак. А, този веган вариант със зеленчуци ми е супер любим за обяд. Може да експериментирате много, а аз ви показвам как най-често ги приготвям – с гъби и тофу.
Сотирам гъбите с пресен лук или чесън (или каквата подправка е в сезон) със сусамово олио или гхи / масло, добавям натрошено тофу и подправки. После завивам като банички и пека във фурна или на тиган – супер бързо, а мнооого вкусно! Друг любим вариант ми е със спанак или лапад.
Последните дни четох доста интересни статии за различните вкусове и как тялото ни ги възприема. Основните 5 вкуса, които са приети според науката са: сладко, солено, кисело, горчиво и умами. Китайската медицина обаче (и не само тя) добавя и още 2 вкуса – лютив (чили, чесън и т.н.) и стипчив.
Основните 5 вкуса се разпознават най-често от вкусови рецептори на езика. Вкусовете като лютив и стипчив се разпознават от нерви (cranial nerve V) и са по-скоро възприятия (също като студенина, метален вкус, мазнина и т.н).
Може би ви е любопитно кой е вкусът умами и защо не ни учат за него? Той е японски термин, който е официално признат като 5-тия вкус и буквално означава “приятен солен вкус”. Най-често се появява при протеини и амино-киселината глутамат (и нейните функции за усилване на вкуса). Тук започват да се навързват нещата. Може би се чували за мононатриевия глутамат (известен още като MSG), който много често се добавя като подправка към храните от големите компании, за да подсилва вкуса. Той буквално ни кара да си мислим колко е вкусна дадена храна, създава усещането умами и ни кара да искаме още. Използва се в индустрията, точно за да искаме още -> да купуваме -> съответно да има печалба.
Вкусът умами присъства във ферментиралите храни, доматите, гъбите, месото .. ферментацията, консервираните / пушени храни .. всички предизвикват умами.
Малко за ползите от всеки вкус и защо тялото ни има нужда от него + интересна информация от китайската медицина за чувствата:
сладко: успокоява нервите и помага за изграждането на тъкани // емоционално: притеснение, проблеми с родителската грижа и цялостната грижа / любов в живота -> хората, които се чувстват небалансирани, изпитват нужда от сладко // свързано със стомаха и далака, прекаляването със сладко отслабва бъбреците
солено: подобрява храносмилането // емоционално: страх и притеснение -> когато изпитваме това, желанието за солено се увеличава, за да “предпази” тялото с повече вода // свързано с бъбреци и пикочен мехур
кисело: помага за абсорбирането на минерали, почиства тъканите // емоционално: стрес, яд, раздразнителност – желаем кисела храна, която да премахне застоялата енергия // свързано с черния дроб и жлъчния мехур
горчиво: подобрява и забързва храносмислането и детоксификацията // емоционално: липса на радост и жизненост – горчивото “събужда” нервите // свързано със сърцето и тънките черва
люто: забързва храносмилането и помага за добър метаболизъм // емоционално: болка, мъка, емоционално блокиране – лютата и горчива храна премахва слузта в дробовете, така и хората имат нужда да бъде премахната емоционалната блокада // свързано с дробовете и дебелото черво
стипчиво: абсорбира вода и излишни течности
умами: увеличава апетита, подсилва други вкусове, стимулира слюноотделянето
Препоръчвам по темата:
Хранителни желания // Вкусове // Храни & органи //
Как се работи с оризови кори?
- Пригответе си 2 големи чинии. Едната напълнете с малко вода, колкото да може да покрие 1 кора.
- Потопете за кратко 1 оризова кора във водата или намокрете под течаща вода на мивката (но вариантът с две чинии е по-оптимален, тъй като не тече вода навсякъде)
- Може да оставите кората за 10 секунди във водата, но след това я преместете в сухата чиния, тъй като ще продължи да омеква. Не я оставяйте за твърде дълго, защото ще стане много жилава и трудно ще се работи с нея
- Поставете от плънката в кората и завийте внимателно като плик, за да не се разтича настрани
- Прехвърлете в тавичка или тиган в зависимост от това какво приготвяте
КЪДЕ да ги намерим?
- Фантастико
- Metro
- Kaufland (по-малки са)
- Bulmag (Варна/Шумен)
- Китайски магазини (в София на ул. Пиротска със сигурност)
П.С ако се сещате за още магазини и места, където сте намирали оризови кори, моля пишете ми 🙂
– 21 – 25 МАЙ | ОСНОВНИ –