Как да разнообразим закуската с яйца?? Като добавим много зеленчуци и сменим формата! Ако ви е омръзнало от яйцата на очи или омлетите, опитайте да ги направите под формата на мини зеленчукови палачинки или кюфтенца. Пълни с витамини и фибри и тоооолкова много цветове!
Имате ли притеснения, когато се храните навън или излизате от рутината си? Идването на лятото, поне при мен, означава повече разходки и повече ресторанти. Поради факта, че живея покрай морето, често през лятото ходим на крайбрежната алея и сядаме на някой ресторант.
Ресторантите обаче често предизвикват напрежение при хората, спазващи диети или опитващите да се хранят здравословно и по определен режим. В ресторанта няма как да си “занесеш” кутия с храна или да се подготвиш предварително. Някои решават да вечерят например преди това и там да си поръчат само напитка, но аз лично не смятам, че това е добър подход. Това те лишава от социален контакт, от момента, от насладата от живота. Изпадаш в обсебването от храната и я оставяш тя да те контролира.
Да си на ресторант не е само яденето, а е и социалният контакт. Ще споделя някои от триковете, които аз прилагам при ходенето на ресторант, които смятам, че са полезни.
И наистина, не ви препоръчвам да умирате от страх, да останете гладни или да отказвате да излизате, само защото сте на режим, диета или отслабвате. Много по-важно е да откриете собствения си баланс и нещата, които ви карат да се чувствате добре, а не да позволите на храната да е център на целия ви живот и едно кривване да ви напряга изключително много и да се самообвинявате.
Трикове при хранене в ресторант
- салата винаги без дресинг – за жалост всички дресинги в ресторантите имат твърде много съставки, които бихме искали да избегнем. Често “основният” дресинг, който се използва съдържа пудра захар или друг вид подсладител, нискокачествено, рафинирано олио, горчица, майонеза, соев сос и т.н. Най-лесен вариант, за да сте сигурни какво има в дресинга и какво ядете, да си поръчате салата без и да си я овкусите сами – винаги на масата има зехтин, който почти сигурно е смес от олио и зехтин, но все пак е по-добър вариант със сигурност.
- салатата, разбира се, е по собствен вкус, но все пак избягвайте салати с колбаси като шунка…
- не си поръчвайте някакви манджички или неща със сос, възможно е дори да е на прах (както и при супите е възможно да са сухи и на прах) – в Метро е пълно с такива неща, може да ги разгледате – там имат професионална линия продукти за ресторанти
- изберете за основно нещо на грил – печена риба, месо или нещо, което обичате, а за гарнитура най-лесно е да разчитате на печени зеленчуци (отново гриловани)
- морските дарове през лятото са супер вариант, но пропуснете сладко-киселия сос със сигурност – той е от бутилка, която се продава в Метро 😋 също пропуснете панираните калмари и всякакви сосове към тях (дори да са млечни)
- разбира се, ако сте сигурни в ресторанта и знаете, че сами си приготвят нещата, може да опитате и с предястията – хумус или друг вид разядка :)) като за тарама хайвер през лятото, имайте предвид, че вътре се слага хляб….който си е обикновен тостерен, бял хляб
- ако сте в специализиран ресторант като пицария, потърсете дали в града ви има такава с квас или с бавна ферментация. Заведение, което да държи на съставки и не използва нискокачествени
- прочетете менюто онлайн предварително, за да имате представа какво предлага ресторанта :))
- ако искате десерт, бъдете 100% сигурни, че заведението си ги прави само и че държи на качеството. Все пак не си поръчвайте десерт на млечна / сметанова основа, защото в 99% от случаите сметаната е растителна, а тя има 4 реда съдържание – всякакви неща като Крем Брюле, Пана Кота, тирамису, щрудели с бутер тесто … изобщо с десертите би било много трудно и наистина трябва да имате доверие
Какво ви затруднява при храненето навън? За кои храни се съмнявате? И какво избирате в ресторант най-често?
– 16 – 20 МАЙ | ЗАКУСКИ –
6 коментара
Здравейте,
Яйцата с какво могат да се заменят в тази рецепта?
Тази рецепта се базира на яйца, но може да приготвите рецептата за нахутен веган омлет под формата на такива зеленчукови палачинки 🙂 Тоест да замените яйцата с брашно по избор, както и да добавите ленено семе.
[…] Зеленчукови палачинки […]
Вместо яйца може прясно мляко.
[…] Зеленчукови палачинки […]
[…] Зеленчукови палачинки […]