Този чийзкейк е абсолютно невероятен! Лек, пухкав, въздушен – с ясно изявен чийз вкус, лека сладост, лек портокалов аромат и нюанс на бял шоколад.
Разбира се, може да се приготви и с натурален шоколад, а не бял.
В този чийзкейк залагам на прекрасен ванилов аромат. Може да изберете:
· ферментирала на капки тонка & ванилия на Leckar – код ani10 за 10% отстъпка
· бурбонска на прах
· домашна есенция бурбонска ванилия
Използвам белия кулинарен шоколад на Гайо, но може да ползвате и друг!
Чийзкейк с бял шоколад
Съставки
Основа
- 400 г бисквити *
- 100 г масло
Чийзкейк
- 3 бр яйца
- 300 г бял шоколад
- 500 г крема сирене
- 200 г пълномаслено кисело мляко
- 100 г тръстикова захар или друга
- ванилия
- портокал есенция, корички или пък сока на 1/2 портокал
Начин на приготвяне
Основа
- Натрошете бисквитите и смесете с маслото, нарязано на кубчета) с ръце до омекване. Може да добавите 2-3 с.л. вода, докато се получи хубаво меко тесто
- Разпредете на дъното и по стените на формата
- Изпечете за 10 минути на 180 градуса
Крем
- Разтопете шоколада на водна баня
- В купа разбийте крема сиренето и киселото мляко. Добавете яйцата и захарта и разбъркайте (най-лесно е с миксер)
- Добавете белия шоколад (разтопен и леко охладен), ванилията и портокала и разбъркайте до хомогенна смес
- Разпредете върху основата
- Изпечете за 1 час на 120 градуса -> може да ви се стори леко суров/мек отгоре
- Оставете във фурната да се охлади, а след това в хладилник за няколко часа (най-добре за цяла нощ)
- Декорирайте по избор -> шоколад, гранола, ядки, сладолед, сметана или пък плодове
Бележки
- 200 г овесено или друго брашно
- 100 г тахан по избор
- 150 г кокосов нектар или кленов сироп
- Смесете всички съставки до хомогенна смес
- Разпределете върху хартия за печене като тънък слой
- Изпечете за около 10 минути на 180 градуда до лек загар
- Охладете
- Натрошете като бисквити
може да смените портокала с лимон или друго по избор